MANDAL: — Det blir rart, men jeg er mentalt innstilt på å slutte nå, sier spesialrådgiver i Mandal kommune, Tore Gullichsen (63).

I september takker Gullichsen av etter 35 og et halvt år ved samme arbeidsplass. Det samme gjør enhetsleder for Teknisk drift, Leiv Bernt Kloster, og kommunalsjef for Helse- og omsorg, Norman Udland. Gullichsen og Kloster går av med pensjon, mens Udland begynner i stillingen som rådmann i Lyngdal kommune. Det betyr at kommunen i løpet av høsten må fylle tre ikke ubetydelige stillinger.

— Det er klart at kommunen går glipp av stor innsikt ved å miste tre så erfarne ansatte på en gang. Samtidig har kommunen også tidligere mistet gamle, trofaste tjenere, og vi har erfart at ingen er uerstattelige. Nå kan nye koster få feie litt uten å måtte ha med seg gammel arv, mener Gullichsen.

Vel og ille

Han startet sin karriere som juridisk konsulent i kommunen i 1977, før han ble konstituert rådmann på sin egen 30-årsdag i 1979. Deretter fulgte 23 år som rådmann før han ble spesialrådgiver i 2002. — Det er både vel og ille å ha jobbet så lenge ved samme arbeidsplass. På den ene siden kan jeg oppleve at sakene gjentar seg med jevne mellomrom, mens jeg på den andre siden har fått en god oversikt over hva som foregår i et lokalsamfunn. Jeg har også sett hvordan samfunnet har endret seg. Den vesentligste forskjellen er folks forventninger til det offentlige, sier Gullichsen og utdyper:

— Før hadde folk mer "respekt" for offentlig ansatte, mens publikum nå er mye mer orientert om sine muligheter og rettigheter. I dag har folk en helt annen forventing til hva det offentlige kan og skal gjøre for dem, og det setter økte krav til den ansatte. Vi betjener et mye mer kravstort - i positiv betydning - publikum i dag enn for 30 år siden, sier han.

Ingen planer

Han ser tilbake på krevende og interessante år som rådgiver, rådmann og konsulent i Mandal kommune.

— Jeg hadde ikke vært her så lenge om jeg ikke hadde trivdes. Jeg har fått stor innsikt i hva som rører seg i et lite samfunn, og jeg har arbeidet med mange hyggelige mennesker. Jeg er imponert over hvordan ansatte til en hver tid arbeider for innbyggernes beste. Det å jobbe for folks beste er en fremherskende tankegang her på huset, sier Gullichsen.

Selv har han ikke konkrete planer for hva han skal gjøre etter september.

— Det er jo for så vidt en plan, det også, sier den avtroppende spesialrådgiveren.

- Et betydelig tap

— Det er ikke gunstig at tre personer som har vært i kommunen i så lang tid slutter, og det er ekstra utfordrende at det skjer samtidig. Det er et betydelig tap i forhold til kompetanse, og det skal godt gjøres å fylle det tomrommet, sier rådmann i Mandal kommune, Knut Sæther.

I en hardt presset kommune økonomisk er stillingene vurdert, men det er likevel konkludert med at kommunen fortsatt vil ha behov for en jurist/kommuneadvokat og en egen kommunalsjef for helse- og omsorg.

— Men når det gjelder den siste stillingen, har vi slått sammen enhetene Teknisk drift og Bygg og eiendom til Mandal bydrift. Det gjør vi for å få en større og mer solid enhet, og dette er også i tråd med det omfattende omorganiseringsprosjektet kommunen nå står overfor, sier Sæther.

De tre stillingene er lyst ut, og søknadsfrist er satt til slutten av august.