KRISTIANSAND: — Vi bør la nyhetsankere gå med kors eller hijab - uten å starte en diskusjon om vedkommendes troverdighet eller profesjonalitet. Det er respekt for mangfold. Det er toleranse, sier Aslak Brekke, direktør ved Arkivet, senter for historieformidling og fredsbygging.

Han tror NRK mener godt når Siv Kristin Sællmann får beskjed om ikke å bruke kors.

— Jeg tror alle som står for den moderne nøytraliteten mener godt. De vil ikke tråkke på noen. Det er bare det at nøytraliteten kan bli et ståsted i seg selv. Når den blir til "det eneste rette" eller "det eneste gangbare" fører den til meningsterror i stedet for et åpnere samfunn. Da blir det faktisk ganske totalitært, sier Brekke.

- Totalitære trekk

Han sier han ser totalitære trekk i det moderne norske samfunnet, trekk som han tror skyldes "en farlig ubevisst holdning".

- Er vi der?

luer001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Nei, men ubevisst er det en del nøytralitetsvoktere som går i den retningen. Korset til Sællmann risper i denne viktige debatten. Det er ikke lenge siden det ble stilt spørsmål om en ortodoks prest i presteklær kunne undervise i RLE-faget. Vi har hijab-debatten og så har vi den langt tyngre debatten om omskjæring. Skal den norske nøytraliteten til religion gå foran tusenår-lange tradisjoner? Vet flertallet i Norge alltid best?Direktøren på Arkivet jobber daglig med tverrkulturell forståelse og mye med de gamle, totalitære ismene, som nazismen.

- Redd symboler

— Nazistene puttet symboler på folk, som jødestjernen, for å fjerne dem. I vår moderne virkelighet er vi blitt redde for symboler, fordi ingen skal støtes. Når folk ønsker å vise hvem de er, enten med et kors eller en hijab, blir det problemer. Det er ikke en vakker nøytralitet, det er nærmere en trang meningsterror.

Han mener Norge trenger en debatt om nøytralitet og toleranse.— Jeg synes nøytraliteten burde avløses av mye mer toleranse. Det er en del negative konsekvenser av nøytralitets-holdningen som vi bør våkne opp for, sier Brekke.

Viser til homo-kampen

Han trekker sammenlikningen til homo-kampen. Før het det seg i kristne kretser: "Det er greit å være homofil, men du må ikke praktisere".

— Det må ikke bli sånn at det er greit å være kristen eller muslim eller hindu, så lenge du ikke praktiserer. Da går vi på akkord med sentrale friheter. Et kors eller en hijab har med kulturell og religiøs identitet å gjøre. Vi bør løfte mangfoldet, ikke nekte for hvem vi er. Vi bør bli flinkere til å akseptere forskjeller, sier Brekke.

Likhet eller mangfold?

Akkurat det samme sier religionsforsker Ingunn Folkestad Breistein ved UIA, som også var medlem i det nasjonale livssynsutvalget.

— NRK misforstår. De skal ikke være nøytrale som om de var en statsetat. De skal presentere mangfold. Det skandinaviske likhetsidealet utfordres av det moderne samfunnet. Løsningen er ikke å skjule identitet. Vi må akseptere forskjeller, lære oss mangfold, sier Breistein.