GROMLYD: Denne høyttaleren skal guttene bruke for det den er verdt under det kommende credorusstreffet i Kragerø. Foto: Rune Stensland
STØTTER SHONGLAP: Shonglap er satt i gang av Strømmestiftelsen, og gir ettårig utdanningshjelp for ugifte jenter i alderen 11 til 19 år i Bangladesh. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: — Vi har lyst til å bruke russetiden vår til noe meningsfullt. Å støtte Shonglap-prosjektet i Bangladesh føles veldig givende, sier Rolf Henrik Karlsen.

Han er en av sju credoruss fra Kristiansand Katedralskole Gimle som bruker store deler av avgangsåret på å få inn penger til et prosjekt Strømmestiftelsen har gått i bresjen for.

Kort fortalt handler Shonglap (som betyr "dialog" på norsk) om å gi ugifte jenter mellom 11 og 19 år i Bangladesh en ettårig utdannelse. Slik skal jentene kunne bli "sjef over eget liv", bli stolte og selvstendige, få kunnskap om egne rettigheter og få muligheten til å tjene sine egne penger.

Kjøpte sliten bil

Karlsen og co. er takket være en rekke samarbeidspartnere godt på vei til å kunne hjelpe mange av disse jentene.

GROMLYD: Denne høyttaleren skal guttene bruke for det den er verdt under det kommende credorusstreffet i Kragerø. Foto: Rune Stensland

— Vi har fått inn 44.000 kroner nå, og målet er å få inn 80.000 kroner. For 400 kroner kan ei jente i Bangladesh få utdanning i ett år, opplyser Karlsen.Med god hjelp av mekaniker Philip Bay Andersen har den kristne kompisgjengen brukt mye tid og egne penger på å pusse opp en sliten russebil de har kjøpt tidligere i skoleåret.

— Det er vel fjerde gang denne doningen blir brukt som russebil. Den var ikke særlig fin, men nå som vi har lagt nytt gulv, fått malt den og gjort andre forbedringer, er vi veldig godt fornøyde, sier Morten Hopland.

Nestekjærlighet

Etter russetiden skal vennene selge bilen, og pengene går uavkortet til Shonglap-prosjektet. Det gjør også øvrige bidrag fra guttenes sponsorer.

— Det handler om å vise nestekjærlighet. Russetiden vår skal også vise at vi kristne kan ha det gøy uten å drikke alkohol. Vi sikrer oss vår del av russeknutene, sier Karlsen.

Han avslører at kameratgjengen nylig løp nakne over Varoddbroa, nødvendigvis ikke for siste gang før de blir uteksaminert.