VENNESLA: – Vi har advart om at denne knuten er helsefarlig, sier knutesjef Martine Svendsen fra Vennesla.

Hun sikter til Venneslas nye russeknute, som er en tolv timer lang drikkelek.

– Den går ut på at russen skal se alle Ringenes Herre-filmene og drikke ved en rekke gjentatte hendelser, forklarer Svendsen.

Blant annet skal russen drikke hver gang det skytes ei pil, løftes et sverd eller noen snakker på andre språk enn engelsk. Ei lang liste med 18 punkter forteller russen når de må enten ta en slurk eller tømme hele glasset.

– Jeg kommer nok ikke til å prøve dette selv, sier hun, som er elev ved medie-linja på Vennesla videregående skole.I knutereglene står det at om en person er våken og ikke har spydd i løpet av tolv timer, kåres denne russen til "Ringenes Herre" og får også en ring i russelua.

Måtte fjerne knuter

Noen av knuteforslagene Svendsen fikk inn var direkte farlige og også ulovlige.

– Et av forslagene var å løpe inn i en butikk med finlandshette. Å ta 20 spensthopp foran en buss i et lyskryss var et annet. Begge disse måtte fjernes. Det første kan føre til politianmeldelse, mens sistnevnte er direkte trafikkfarlig, forklarer Svendsen.

FORNØYD: Knutesjef Martine Svendsen har jobbet mye med knutene. Men hun vil ikke delta i Ringenes Herre-drikkelek. Foto: Privat

Hun har jobbet mye med knutene og fått mange innspill. Nå som russetida er i gang, er hun godt fornøyd med de 200 knutene.– Det er mange knuter som alle kan ta. Derfor blir drikkepresset lite. Ting som å være bøssebærer for Kreftaksjonen og edru dele ut russekort til barn på sykehuset er gode knuter. Jeg synes det er viktig at russen bidrar positivt også, mener venndølen.

Lett blanding

Grove knuter som å ha sex i et tre, drikke ei kasse øl på 24 timer og be en medruss' mor om sexråd er fortsatt å finne på Vennesla-russens knuteliste.

– De grove er videreført fra i fjor. Vi har ikke noen nye, grove knuter, bortsett fra drikkeleken. Ellers har vi også lokale knuter som å lage liv på Vindbjart-kamp og å spise middag med læreren vår, Mardon, sier Svendsen.

Knutesjefen mener det er lov å tøye strikken litt ekstra når man er russ.

– Man har lov å drite seg ut med russebukse. Men det er mange som gjør dumme ting. Vi kan ikke unnskylde ulovlige ting med at vi er russ, poengterer Svendsen.