KRISTIANSAND: Før jul i 2012 sendte Xstrata Nikkelverk en søknad til Statens Strålevern om å få slippe ut inntil 200 kilo uran-238 i Byfjorden i Kristiansand. Saken har ligget til behandling siden, og Statens Strålevern har ennå ikke konkludert. Men nå er det kart at saken kommer på offentlig høring i høst.

— Vi har mottatt svar på mange av våre spørsmål, og vurderer om vi har nok eller om vi trenger enda mer informasjon. Deretter sender vi saken på høring, sier Marte Varpen Holmstrand, rådgiver i Miljø- og atomsikkerhetsseksjonen i Statens Strålevern.

Nikkelverket har rukket å bytte navn i mellomtiden. Små utslipp av uran har pågått over tid hos det som nå heter Glencore Nikkelverk i Kristiansand. I søknaden om utslippstillatelse skriver selskapet imidlertid at utslippene er så små og så sterkt fortynnet at det ikke påvirker miljøet negativt.

Da Fædrelandsvennen skrev om saken i mars, var Bellona og Greenpeace kritiske. Bellona mente søknaden fremstod som tynn og begge miljøorganisasjonene mente det var underlig om Norge skulle godta utslipp når landet ellers har forpliktet seg til å kutte ut radioaktive utslipp.

Nivået av uran i råstoffene Xstrata kjøper varierer. Bedriften skriver i søknaden sin at noe av utslippene kan felles ut og lagres i fjelldeponi. Dialogen med Statens Strålevern handler blant annet om hvor mye som kan felles ut, for å redusere utslipp til sjøs.