KRISTIANSAND: Ordføreren i Lyngdal er partiets toppkandidat i Vest-Agder ved valget 9. september, og skummet gjennom de nye kulturløftene mens hun fulgte Erna Solberg gjennom arrangementene på Arendalsuka mandag.

KRITISK: - Dette tyder på idétørke, sier Høyres 1. kandidat i Vest-Agder, Ingunn Foss. Foto: Jarle R. Martinsen

Folkebibliotek, kulturskoler, talentutvikling og frivillighet er blant hovedpunktene i det nye løftet.

— Dette tyder på idétørke fra regjeringens side. Flere av punktene er til og med borgerlige forslag de tidligere selv har stemt ned i Stortinget, sier Foss. Hun nevner en fattigdomspakkke som skulle inkludere flere barn og unge i kulturlivet, og som kunne realisert deler av den satsingen regjeringen nå går inn for.

— Dessuten har de fjernet stimuleringsmidler til kulturskolen, og fond og stipender til kulturminnevern. Det de lover nå henger ikke sammen med det de har gjort før, sier hun.

Partiets kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, kjenner også igjen en blå politikk.

Vekst nedenfra

— Skillet mellom oss og de rødgrønne går heller ikke på pengebeløp, men vi har en helt annen tilnærming til makt og desentralisering, sier han.

— Ap har som politisk målsetning at alle skal med gjennom ordninger der de bestemmer veien. Høyre ønsker vekst nedenfra gjennom åpne ordninger som stimulerer til kreativitet og utvikling. Vi ønsker penger fra flere kilder, og vil åpne for private aktører, fond og stiftelser. I tillegg vil vi se på hvordan tildelingen av offentlige midler organiseres, og åpne for endringer i kriteriene.

Thommessen synes det rødgrønne løftet er noe luftig, og nevner frivillighetspolitikken som et svakt område:— Det store temaet er hvordan dette skal finansieres. De rødgrønne har satt foten ned for nye lotterier, mens vi vil åpne for nye spill i regi av humanitære og frivillige organisasjoner. Dessuten vil vi gi økte skattefradrag for gaver både fra privatpersoner og bedrifter, sier han.

Høyre vil ikke love at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur:

— Vi binder oss ikke til en prosentandel, men når man ser hva vi har gjort, så har vi så langt stemt for hver krone av kulturøkningene, sier Thommessen.

En biblioteksmilliard

Venstre er det eneste partiet som legger penger på bordet:

— En milliard kroner til folkebibliotekene, sier Kristin Øygarden som er partiets 2. kandidat på Agder-fylkenes felles-liste.

— De rødgrønne har tross sin store satsing på kultur, ikke fått flere til å bruke kultur, og biblioteket er den institusjonen som blir brukt av så godt som alle, sier hun.

Øygarden ønsker også å vri mer av kulturbudsjettet over mot frie midler, og vil bort fra Aps instrumentelle tenking:

— Kunst og kultur har en egenverdi, og bør ikke ha for sterke bånd og koblinger til det politiske maktsentrum. De rødgrønne legger for store føringer i form av ulike markerings-"år" og skaper en form for oppdragkunst som ikke er heldig for kunsten som sådan, sier hun.

Vanskelig Frp-kutt

Nå håper hun på en blågrønn regjering som kan endre kurs.

KONSTRUKTIV: - Jeg vil ikke love en milliard til folkebibliotekene, men det kan være utgangspunkt for en konstruktiv samtale, sier Olemic Thommessen (H). Foto: Sigurds n, Bj rn

— Jeg kan ikke love én biblioteksmilliard til Venstre, men det kan være utgangspunkt for en konstruktiv samtale, svarer Olemic Thommessen som har mye til felles med sin grønne kollega.

Frps kutt har han større problemer med:

— Så store kutt som er Frp gjør er langt fra det Høyre aksepterer. På den annen side opplever i at Frp er blitt mer lydhøre med årene, sier Thommessen som sier kultur ikke skal gjemmes bort etter en valgseier i september.

— For Høyre er kulturpolitikk viktig, og vil bli tillagt en betydelig vekt i den regjering vi eventuelt skal inn i.