ARENDAL: Det viser en rapport Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester har lagt fram i dag. Kunnskapssenteret har undersøkt hvor ofte eldre pasienter (over 67 år) legges inn igjen etter å ha blitt skrevet ut fra sykehuset til hjemkommunen, altså svingdørspasienter. 11 diagnosegrupper er undersøkt ved alle somatiske sykehus og kommuner i Norge. Og det er avdekket betydelige forskjeller både mellom kommuner og sykehus.

Her kan du lese hele rapporten.

Blant sykehusene er det avdekket at antall reinnleggelser er lavest ved følgende sykehus: Aker, Førde, Hallingdal, Kristiansand, Orkdal, Skien, Rikshospitalet, Ullevål, Ahus, Elverum, Fredrikstad, Hamar, Haukeland, Moss, St. Olav og Stord.

Blant kommunene er det avdekket at antall reinnleggelser er lavest i 29 av landets kommuner, Arendal inkludert. Seint i fjor ble det dokumentert at Norge ligger som versting på svingdørspasienter i internasjonal sammenheng. Og resultatene fra denne undersøkelsen samsvarer med tilsvarende studier i andre land.

Ingen andre av sykehusene eller kommunene på Sørlandet har utpekt seg spesielt negativt eller positivt i notatet. For de fleste sykehus og kommuner er forskjellene fra gjennomsnittet beskjedne, men noen avviker til dels betydelig, fremholdes det i notatet.

Prosjektet er satt i gang for å bruke antall svingdørspasienter som et mål på kvalitet i forbindelse med samhandlingsreformen spesielt og i utviklingen av et nasjonalt kvalitetsindikatorsystem i helsetjenesten generelt.

Det betyr at kvaliteten på behandlingen eldre pasienter får innen de 11 diagnosene i Kristiansand er på norgestoppen, mens kvaliteten i Arendal er tilsvarende på bunn. Dessuten indikerer resultatene også kvaliteten på samhandlingen mellom sykehus og kommune når det gjelder utskriving av pasienter.