KRISTIANSAND: Den nå 22 år gamle mannen tente på alle pluggene etter håndgemeng med en 25-åring og en kamerat i Markensgate 19. februar i fjor. Da det hadde løst seg opp, knuste 22-åringen et vindu i en sportsforretning, rasket til seg en kniv og løp etter 25-åringen og hogg kniven i ham bakfra. Han ble livstruende skadet og fikk ødelagt en lunge. Takket være at han raskt fikk legebehandling, ble han reddet.

22-åringen løp så etter den andre som hadde vært med i håndgemenget. Inne på Leopold stakk han kniven flere ganger i en dør hvor den jagede hadde søkt tilflukt.

Tingretten dømte 22-åringen tre års ubetinget fengsel etter at aktor bad om seks års forvaring.

– Han er en av de farligste, sa aktor Erik Erland Holmen i tingretten.

Agder lagmannsrett skjerpet straffen til seks års forvaring med en minstetid på fire år.

Høyesterett har nå stadfestet forvaringsdommen, men satt den til fem år med en minstetid på to år og ni måneder. Det betyr at 22-åringen først etter å ha gjennomført minstetiden kan søke om prøveløslatelse.

Årsaken til at høyesterett har dømt 22-åringen til forvaring, er i følge dommen at samfunnet må beskyttes. Det behovet veier tyngre enn at den unge mannen skal få en tidsbegrenset straff, står det.

Det er også lagt vekt på at 22-åringen har et rulleblad med flere tilfeller av legemsbeskadigelser og voldtekter. Fem ganger har han brukt eller truet med kniv. To ofre han han kuttet med kniv i halsen nær halspulsåren. Sånn sett har den unge mannen vært en hårsbredd fra å bli drapsmann.

Med denne bakgrunnen hvor han har tydd til vold med kniv mange ganger – særlig i narkorus – må samfunnet være trygg på at han har endret seg før han slippes ut igjen. Det skjer ved en rettslig kjennelse når tiden kommer.

svein.versland@fedrelandsvennen.no