OSLO: Mattilsynet opplyste fredag at de har påvist E.coli O103 i sauekjøtt fra Terinas nedskjæringsanlegg på Tynset. Med det mener de endelig å ha funnet smittekilden bak E.coli-utbruddet som til nå har rammet 15 nordmenn, av dem 14 barn. Alle andre spor i jakten på smittekilden blir nå nedprioritert.

– Vi synes det er leit og beklagelig at Gilde har bidratt til å spre denne smitten. Samtidig er det en enorm lettelse ikke bare for de berørte familiene og Gilde-konsernet, men jeg vil tro også for myndighetene, at kilden nå er identifisert, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.

DNA-testet

Det Gilde-eide anlegget på Tynset har i perioden 1. september 2005 til 31. mars 2006 levert råvarer til Terina i Sogndal, som har laget spekepølsene Mattilsynet mener er årsaken til utbruddet av E.coli O103-smitte.

Kjøttprøvene ble først undersøkt av Norges veterinærhøgskole og senere oversendt Mattilsynet, som fredag verifiserte E.coli O103-funnet, ifølge avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

– Da funnet ble oppdaget, ble det foretatt DNA-undersøkelser av bakterien. De viste det eksakt samme mønsteret som sykdomsbakterien funnet hos pasientene, sa Aavitsland under en presseorientering fredag.

– Kommer ikke nærmere

Nina Sundqvist tror man nå er kommet så langt det er mulig i å finne en smittekilde til E.coli-utbruddet.

– Jeg tror kanskje vi har kommet så langt som en kan for å finne en konkret årsak, men det er Mattilsynet som eventuelt vil sette en sluttstrek for letingen, sier Sundquist til NTB.

Anlegget på Tynset vil nå bli stengt mens det blir foretatt miljøprøver og andre undersøkelser.

De positive prøvene ble tatt av et parti sauekjøtt av typen sau 25, som i Tynset-anleggets egenkontroll var blitt sendt til lager på grunn av for høyt bakterieinnhold. Dette skjedde allerede i november.

– Det råvarepartiet som er sperret, har ikke gått inn i spekepølsene, men er produsert nært i tid til kjøttråvarer som er blitt brukt i pølsene, sier Sundqvist.

Dårlig hygiene

Anlegget på Tynset er et nedskjæringsanlegg, som vil si at selve slaktingen av dyrene ikke foregår der. Og det er dårlig hygiene i slakteprosessen som er årsaken til at smitten blir spredt fra dyrets tarm, påpekte direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

– Barrieren ligger i om slakteprosessen er hygienisk. Vi vil fortsette sporingsprosessen med tanke på å finne det aktuelle slakteriet smitten stammer fra, men det er komplisert, sa Landsverk.

Aktuelle slakterier på tre steder ble fredag navngitt: Gol, Oppdal og Mosjøen. I tillegg har et såkalt registreringslager i Malvik i Trøndelag levert kjøtt til Tynset. Dette anlegget har igjen mottatt kjøtt fra flere ulike slakterier. Ifølge Mattilsynet skal Gildes anlegg på Rudshøgda ikke være blant disse.

– Det er naturlig å anta at smitten stammer fra én besetning. Det er også naturlig å anta at det fortsatt produseres kjøtt fra denne besetningen, men det vil være svært vanskelig å identifisere den, sa Landsverk.

Annen kilde usannsynlig

På bakgrunn av de nye opplysningene fredag har også Fåresnabb produsert ved Terina-anlegget i Sogndal blitt trukket fra markedet.

Også produkter som fenalår og pinnekjøtt lages fra samme kjøttparti, men Mattilsynet regner saltingen av disse produktene som tilstrekkelig for å ta livet av bakterien. Fra før er en rekke slag påleggspølse trukket fra butikkhyllene.

Mattilsynet går langt i å fastslå at andre aktuelle smittekilder, som kjøttdeig eller krydder, nå er sjekket ut.

– Det gjenstår fortsatt enkelte undersøkelser, men det er usannsynlig at dette utbruddet har mer enn én kilde. Derfor legges alle andre spor nå i bakgrunnen, sa Kristina Landsverk.