SONGDALEN: — Jeg liker ikke å bli "kjørt ned", sier Arnstein Birkeland (69).

Torsdag kom politiet på eiendommen hans og tok fra ham verktøyet. To ganger tidligere har de avhørt ham om saken. Nå har Birkeland, i samråd med sin advokat, bestemt seg for å respektere kommunens byggeforbud.

— Jeg har fått lov av politiet å legge på en presenning for å beskytte bygget. Så er planen å starte på en ny runde og sende inn ny søknad. Det er kommet nye politikere i kommunen siden forrige søknad, og jeg har håp om å få den gjennom, sier Birkeland.

Politianmeldt

I 2009 søkte han om å få oppført en større garasje på sin eiendom langs Rosselandsvegen, for å ha et sted å plassere anleggsmaskinene sine. Avslaget fra kommunen ble begrunnet i at garasjen er et næringsbygg, mens området i kommuneplanen er avsatt til boligområde.

Birkeland søkte så om dispensasjon fra kommuneplanen. Også denne ble avslått, og avslaget er siden stadfestet av fylkesmannen. Et godt års tid etter avslaget oppdaget planavdelingen i kommunen at det foregikk byggearbeid på stedet og nedla byggeforbud.

— I et møte med kommunen gjorde Birkeland det klart at han ikke hadde til hensikt å stoppe byggearbeidene, opplyser saksbehandler Arne Kjell Brunes, avdelingsleder ressurs- og arealforvaltning i Songdalen kommune.

— Vi kontaktet da politiet, og ba om hjelp til å håndheve byggestoppen, sier Brunes.

Kommunen varslet også Birkeland om at de ville ilegge ham pålegg om riving og tvangsmulkt, og har politianmeldt forholdet.

— Vi ser på det som veldig alvorlig at han verken føyer seg etter pålegg fra kommunen, eller politiet. Vi kan ikke ta hammeren fra ham, det er det politiet som gjør, sier Brunes.

- Hvorfor er dette så alvorlig?

— Det sivile samfunnet blir satt sjakk matt når pålegg ikke overholdes. Bygget er ulovlig, og neste skritt er å sende pålegg om riving, fastslår Arne Kjell Brunes.

David mot Goliat

Birkeland på sin side er uenig i selve grunnlaget for at han ikke får bygge.

— Per dags dato er ikke området regulert til boligformål. Jeg kunne fått laget en egen reguleringsplan for området som underbygger mitt syn, men det koster minst 50.000 kroner. Dette er Davids kamp mot Goliat, mener han.

- Har du tenkt på hvordan det ville bli hvis alle gjorde som deg – og bygde i vei uten lov?

— Jeg er enig i at det hadde blitt litt Texas. Men i mitt tilfelle har ikke kommunen gode kort på hånden.

- Du er politianmeldt for byggingen, oppleves ikke det belastende?

— Selvfølgelig. Men det er en av de tingene jeg har måttet kalkulere med.

- Hvorfor er denne garasjen så viktig for deg?

— Jeg er maskinentreprenør, og må ha maskinene i nærheten. Tomta er på fem mål, og når jeg først har kjøpt den, er det ikke aktuelt å sette opp en garasje et annet sted. Det gamle huset på tomta er restaurert, og jeg er klar til å flytte inn.

- Hvor langt er du villig til å gå?

— Jeg har sagt hele tiden at denne saken kommer til retten. Da føler jeg at jeg har stått løpet ut. Dette er en kamp jeg vil kjempe til siste slutt.

- Hva hvis du taper i retten?

— Jeg liker ikke den behandlingen jeg har fått i kommunen. Men norsk rett, det respekterer jeg.