LIGGER HER: Alonei Shilo heter den omstridte israelske bosettingen Fædrelandsvennen besøkte i fjor. Den ligger i det FN sier er okkupert palestinsk område, og er heller ikke helt godkjent etter israelske regler. Foto: Kjartan Bjelland
BEVISET: På en plakett på denne døren i den israelske bosettingen, står det at ekteparet Sindland fra Kvinesdal har bidratt med gave for å realisere bygget. Foto: FAKSIMILE FRA RAPPORTEN SOM LEGGES FRAM ONSDAG

Onsdag legger Norsk Folkehjelp og Fagforbundet frem rapporten «Farlige forbindelser: Norske bånd til den israelske okkupasjonen». Den omhandler norske myndigheter og firmaer som på ulike vis har økonomiske forbindelser til virksomhet organisasjonene mener bidrar til Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

I rapporten har Karmel-instituttets virksomhet blitt viet et eget kapittel. Fædrelandsvennen besøkte i fjor bosettingen Alonei Shilo, som har blitt bygget opp i hovedsak med norske innsamlede midler. I rapporten kalles dette en direkte støtte til okkupasjonen gjennom pengeoverføringer. Fagforbundet tar til orde for slutt på de skattefrie gavene til virksomheten. Norsk Folkehjelp går lengre og ønsker å forby virksomheten.

På Storekvina møter vi maskinfører Rune Sindland. Sammen med kona Oddbjørg, er hanen avKarmel-instituttetsmangeårige bidragsytere. Ekteparet har finansiert flere avbrakkene som utgjør midlertidige boliger for nybyggerfamilier i Alonei Shilo i Samaria-området, nord i det som i politisk terminologi heter Vestbredden.

Blir mer engasjert

Hvis regjeringen avgjør at det blir slutt på skattefradraget for Karmels givere, er det slike som ekteparet Sindland lovendringen er ment å ramme.— Hva tenker du om prosessen hos regjeringen nå?

— På en måte vil jeg bare le av det. For det virker jo ikke. Jeg blir bare enda mer tent og engasjert av det. På den annen side forteller det meg noe alvorlig. Det viser hvor nært vi har kommet tiden før det messianske Fredsriket skal opprettes. Hatet mot Israel og jødene står sterkt, sier Rune Sindland.

Han meldte seg ut av Den norske kirke for en del år siden. I dag er han troende uten kirke, men med et sterkt engasjement for Israel. Gjennom Karmel-instituttets arbeid ble han kjent med situasjonen for bosetterne. Under et besøk i Alonei Shilo bestemte han seg for å støtte arbeidet.

— Israelsfolket blir presset fra alle hold. Jeg så hvor farlig de lever i disse bosettingene, de må beskyttes både dag og natt. Da valgte jeg å støtte dem med alt jeg har av ledige midler. I den store sammenhengen er det ikke mye, men jeg gir mitt.

Landløftene

— Hvorfor gjør du dette?

— Begrunnelsen er for min del teologisk. Dette er jødenes land, står det i Bibelen. Jeg mener man ikke kan lese Bibelen, fra landløftene i Det gamle testamentet til Jesus sine prekener som omhandlet det messianske Fredsriket, og liksom se bort ifra at dette handler om Israel.Sindland trekker frem bønnen Fadervår og setningen "La ditt rike komme".

— Dette var en bønn som Jesus lærte jødene. Hensikten var at de skulle be om at det messianske Fredsriket skulle komme.

Sindland mener kirken bommer i sin tolkning av dette og har glemt hva bønnen handlet om.

Storpolitikk

— Du har beveget deg langt inn i storpolitikken?

— Jeg er klar over det. På en måte er det utrolig at vi små vanlige mennesker i Kvinesdal kan pirke regjeringen og FN på nesa. Dette er bare noen små brakker på en fjelltopp i Judea og Samaria, men det griper like inn i verdenspolitikkens brennpunkt. Og, det tror i alle fall vi, det griper inn i Guds planer.

Sindland trekker fram at Israel er et lite land, omtrent på størrelse med Telemark fylke, som hele verden retter sine øyne mot. Og han reagerer på at regjeringen gir hundretalls av millioner i bistand til den palestinske siden.

— Norsk Folkehjelp, de vil at myndighetene skal forby det du gjør. Hva tenker du om det?

— Det går gal vei med demokratiet hvis man skal forby alt man er uenig i. Men de viser jo hvor de står. Jeg ser det som et tegn på det hatet som gror mot Israel overalt, sier han.

Sluttbehandler skattesak

Finansdepartementet er i ferd med å konkludere. Snart kan det være slutt på skattefrie gaver til Karmel-instituttet. Etter Fædrelandsvennens artikkelserie om Karmel-instituttets støtte til bosettingen Alonei Shilo i mai i fjor, tok det kort tid før regjeringen la frem et lovendringsforslag. Hensikten var å frata organisasjoner som "åpent motarbeider folkeretten" muligheten for å motta skattefrie gaver fra sine givere.

Lovendringen trådte i kraft ved årsskiftet, og Norsk Folkehjelp tok umiddelbart opp Karmel-saken med Finansdepartementet.

Etter en brevutveksling mellom departementet, Skatteetaten og Karmel-instituttet, er nå alle sakens fakta på bordet.

— Innføring av en slik utelukkelsesmekanisme i gavefradragsordningen er viktig for å hindre at Norge indirekte bidrar til å støtte tiltak eller formål som er i strid med vedtak fattet i FNs Sikkerhetsråd. Departementet vil derfor arbeide aktivt med de eventuelle saker som skulle dukke opp, sier statssekretær Roger Schjerva .

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, skal beslutningen være planlagt fattet i løpet av få uker. Det vil bli den første saken av sitt slag i Norge.

Krever politisk handling

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp vil stoppe Karmel-instituttets gaver til bosettingene. Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet, sier i en kommentar til Fædrelandsvennen at Karmel-instituttets innsamling av penger til den ulovlige israelske bosettingen Alonei Shilo er i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjon 465 (1980), som ber alle stater om å avholde seg fra å gi Israel noen form for assistanse som kan brukes i forbindelse med bosettinger i de okkuperte områdene.— Inntektsfradrag som per i dag er mulig gjennom gavefradragsordningen for gaver til organisasjonen, må ses på som en indirekte statlig subsidiering av aktiviteten til Karmel-instituttet. Jeg forventer at Karmel-instituttet nå utelukkes fra gavefradragsordningen», sier Davidsen.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres , mener Norge bør innføre lovgivning som gjør det ulovlig for norske statsborgere og organisasjoner å støtte de israelske bosettingene finansielt.

— Når utenriksministeren så sent som 10. april i år, i en pressemelding, bekrefter at bygging av bosettinger på okkupert land er ulovlig, i strid med folkeretten og det alvorligste hinderet for en tostatsløsning, bør norske myndigheter ta praktisk grep og sørge for at norske statsborgere ikke kan drive innsamling som direkte støtter en utvidelse av nettopp disse bosettingene, sier hun.