OSLO: Mandag ble regjeringens integreringsmelding lagt fram, og ett av målene er å få flere innvandrere i arbeid.

— Meldingen er et viktig skritt på vei inn i et mangfoldig samfunn, sier SVs Alf Holmelid.

Han er glad for at regjeringen legger fram en melding som han mener er den første som beskriver det mangfoldige norske fremtidssamfunn.

— Meldingen legger vekt på at i bunnen skal det ligge noen grunnleggende norske verdier, likestilling og demokrati som absolutte krav. Oppå der er det plass til et rikt mangfold, sier Holmelid.

I meldingen er man spesielt opptatt av å få flere innvandrere i arbeid.

— Det er viktig med tiltak for å hjelpe innvandrere å komme ut i arbeidslivet. I statsbudsjettet ligger det penger til ordningen "ny giv", der man legger opp til at flere innvandrerkvinner skal få seg jobb, sier Holmelid.

Holmelid mener man må bli flinkere til å få en raskere avklaring av om utenlandsk kompetanse kan bli godkjent i Norge. I tillegg er han opptatt av å få til bedre ordninger rundt tilleggsskolering av denne gruppa.

— Regjeringen har i forslaget til statsbudsjett satt av 30 millioner kroner til Jobbsjansen fra sommeren 2013. Målet med ordningen er å få flere i arbeid, spesielt kvinner som står utenfor arbeidslivet. Jobbsjansen skal kombinere opplæring i norsk og samfunnskunnskap med arbeidsrettede kurs. Deltakerne blir fulgt opp av faste kontaktpersoner. Denne kombinasjonen har vist seg å fungere godt, påpeker Holmelid.

— Økonomisk selvstendighet gir kvinner mulighet til å bestemme over sitt eget liv. Når mor lærer seg språk og kommer i arbeid, får barna deres et bedre utgangspunkt for å lykkes i skole og fritid, familiens økonomi styrkes, sier han.