— Jeg har ofte kjent på hvor urettferdig det har vært at de, som har vært dømt til å betale erstatning, har sluppet unna fordi de ikke har hatt råd. Det har vært for enkelt. Derfor er avgjørelsen svært viktig, sier Rune Haughom til Fædrelandsvennen.

I årevis opplevde trafikkofre at de ikke fikk oppreisningserstatningen som retten tilkjente dem. For dersom gjerningspersonene var pengelens uteble betalingen uten at noen tok ansvar.

I 2009 ble loven endret slik at staten ble ansvarlig for utbetalingene. Fredag vant Personskadeforbundet fram i Høyesterett: Nå får loven tilbakevirkning helt til 1997. ## Brukt som menneskelig skjold

Lena Stiland (31) og far Johan Kvelland (69) får nå utbetalt erstatningene de ble tilkjent etter ulykken i 1999.

Det var om kvelden 7. desember i 1999 at livet ble snudd på hodet. Johan Kvelland (69) skulle hente datteren Lena Stiland (31), en venninne og Rune Haughom for å bringe dem trygt hjem til Mandal.På samme tid jaktet politiet på en sjåfør i Kristiansand. Politiforfølgelsen flyttet seg til E 39. Ved Tangvall i Søgne beordret politiet et vogntog å sperre veien for stanse fluktbilen. Det dannet seg kø og bakerst havnet gjengen fra Mandal.

Som et prosjektil dundret den 3,3 tonn tunge fluktbilen inn i Kvellands Audi. I ettertid er farten anslått til 92 km/t. Vitner beskrev at bilen med de fire ble kastet fem meter opp i lufta før den havnet på et jorde. Skadeomfanget var enormt.

FAKSIMILE: 8. desember 1999.

— Livet forandret

Haughom fikk ni kjevebrudd og brudd i en ryggvirvel. Munn og tenner holdes på plass av stålplater og kunstige tråder. Bekkenet ble knust og holdes i dag sammen med stålplater. I tillegg lider han av dårlig hukommelse og begrenset korttidsminne.

— Livet ble totalt forandret. Jeg var i full jobb som kokk i fiskebutikk, men måtte slutte med alt. I fire måneder satt jeg i rullestol, men klarte å kare meg opp på beina. Jeg har siden ulykken forsøkt å jobbe, men det går ikke, sier Haughom som i dag er uføretrygdet.

Johan Kvelland og datteren Lena Stiland fikk begge nakkeskader. Kvelland slet lenge med store hodesmerter. Datteren fikk i tillegg ryggskader samt hukommelsesproblemer.

— Jeg har hatt til mat på bordet, det er ikke det. Det viktige er at folk endelig får den oppreisningen retten tilkjente dem, sier Johan Kvelland.

Datteren synes det er trist at det måtte en høyesterettsdom til for å få løst saken.

I BAKSETET: I 92 km/t traff ulykkesbilen audien i bakparten på passasjersiden. Rune Haughom satt i baksetet og fikk den største smellen. Her sitter han i sin egen bil. Foto: Tore Andr Baardsen

— Økonomisk så er det ikke all verdens, men prinsipielt er det viktig, sier Lena Stiland.

- Får det de har krav på

Sjåføren ble idømt ti måneders fengsel. Rune Haughom ble tilkjent 100.000 kroner i oppreisning. Kvelland og Stiland ble tilkjent 80.000 kroner hver. På 12 år har Haughom fått knapt én firedel.

— Det kunne komme noen hundrelapper her og der. Men det ble ingenting av det. Det er bra at staten endelig ansvarliggjøres slik at folk får det de har krav på, sier Haughom.

13 år etter ulykken har verken Lena Stiland eller Rune Haughom klart å komme i jobb på grunn av skadene. Haughom går konstant med smerter, men verst er det å ikke ha en jobb å gå til.

— Jeg savner det å ha kolleger og et jobbfellesskap. Det er en stor mangel i livet, sier Haughom.