KRISTIANSAND: – Oi, oi, oi, krig med andre ord. Her blir det kolossalt mye mat for jurister og byråkrater. Det blir en kjemperyddejobb, hver eneste bod må behandles, sier Hans Otto Lund (H), nestleder i byutviklingsstyret som har fulgt sjøbodsaken som politiker siden 1999. Statsråd Erik Solheim har bestemt seg: Tirsdag formiddag ble det klart at sjøbodene på Flekkerøy ikke kan brukes som fritidsboliger.

Det gis likevel en åpning, først og fremst for eldre sjøboder. Departementet setter et skille ved 1995, da Flekkerøyplanen ble vedtatt.

I pressemeldingen heter det at Kristiansand kommune kan gi dispensasjon til «historiske sjøboder», for innredning av kjøkken og eventuelt soverom, samt bruk utover å være oppbevaringsplass, for å hindre at de forfaller.

Når det gjelder sjøboder bygd etter 1995, som gjelder om lag 200 av de 400–500 sjøbodene, må kommunen sjekke hver enkelt bod og rydde opp i ulovligheter. Men det kan også her vurderes å gi dispensasjon for fritidsbruk.

«Hvis noen har fått godkjent bygging av sjøbod, og byggesøknaden viser en bygning uten rominndeling og kjøkkeninnredning, vil kommunen kunne pålegge eieren å fjerne innredning som er i strid med dette.» skriver departementet.

– Det er ikke et butt nei, de har åpnet døra på gløtt. Men eventuelle dispensasjoner må jo godkjennes av Fylkesmannen, bemerker Hans Otto Lund, som er skuffet og overrasket:

– Jeg hadde ventet at de åpnet for at alle ble fritidsboliger. Det ville vært rettferdig. Jeg synes ikke avgjørelsen er så veldig lur.

Høyre-politikeren mener kommunen sporenstreks må søke Fylkesmannen om midler til å ansette jurister og saksbehandlere.

Statsråden begrunner skillet mellom før og etter 1995 slik:

– Hvis ikke historiske sjøboder blir tatt i bruk, vil de forfalle. Det vil være uheldig. Derfor åpner vi for å ta vare på en historisk tradisjon, men bygningene skal fortsatt ha status som sjøboder. Avgjørelsen i Flekkerøy-saken vil ikke gjøre det lovlig å bruke eller innrede naust og uthus til fritidsboliger andre steder langs kysten, sier Solheim, som gir en skrape til både kommune, fylkeskommune, fylkesmann og departement for manglende oppfølging på Flekkerøy.