VARSLER: Politimannen Bjørn Hareide Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND/NAIROBI: Den mest alvorlige delen av anklagene som ble rettet mot Mathare Youth Sports Association (MYSA) i Kenya da Strømmestiftelsen brøt samarbeidet, var mangelfull håndtering av en rekke alvorlige overgrepssaker.

— Dessverre har granskingskommisjonen til Huffman, og Strømmestiftelsen, nektet å gi oss informasjon om de anonyme ofrene de hevder de har identifisert. Dermed er MYSA forhindret fra å foreta oss noe mot overgriperne, og å hjelpe de ukjente ofrene, sier Bob Munro , grunnlegger og styreformann i MYSA.

FORMANN: Grunnlegger og Styreformann i MYSA, Bob Munro Foto: Kjartan Bjelland

Han har sendt Fædrelandsvennen en liste over de sakene organisasjonen er kjent med og hva som har skjedd i hver enkelt sak. Og han reagerer på at norske medier har fått tilgang til noen av de jentene som MYSA ikke har kommet i kontakt med.— Bjørn Hareide (varsleren, red.anm) og Øyvind Aadland sier de ikke kan avsløre identiteten til sine informanter til MYSA fordi deres sikkerhet vil settes i fare. Det er ikke sant, sier Munro, og avviser bestemt at varslere og ofre for overgrep har blitt truet i MYSA i løpet av de 26 årene organisasjonen har eksistert.

Fødte barn

De jentene det er snakk om, får i dag ikke hjelp. En av kvinnene som hjelper jentene, sier til Fædrelandsvennen at det er snakk om noen titalls jenter.Noen av dem har født barna til sine voldtektsmenn.

Strømmestiftelsen synes det er vanskelig å ta en aktiv og direkte rolle for å hjelpe jentene nå.

Lært mye

— Hvilke muligheter ser du for at disse jentene kan få den hjelp og oppreising de trenger?

— Vi vil følge med, og vi ser om det er konkrete ting vi kan foreta oss for å bidra. Men jeg tror det er best å spørre dem som fortsatt er i Nairobi om hvordan jentene følges opp nå. Men vi er svært åpne for å se hvor vi kan være jentene til hjelp, når mer konkrete utfordringer på bordet. Mulig advokathjelp kan være et eksempel på dette, sier Øyvind Aadland, generalsekretær i Strømmestiftelsen.

— Hva har dere lært av denne saken?- Vi har lært mye. Det jeg vil trekke fram nå, er at det er stor forskjell på det å ha gode retningslinjer og det å være i stand til å håndheve disse i praksis. I våre relasjoner til andre partnerorganisasjoner i fremtiden, vil vi etter denne saken legge mer vekt på barns rettigheter, og bli flinkere til å sette på dagsorden arbeid mot seksuelle overgrep. Slik sett er årets Operasjon Dagsverk veldig relevant, med fokus på rettighetene til kasteløse jenter i Nepal, sier Aadland.

Hjelper selv

Politimannen Bjørn Hareide var den som opprinnelig varslet Strømmestiftelsen om overgrep, korrupsjon og aldersjuks i MYSA. Han kom i kontakt med flere av jentene gjennom kona Astrids humanitære engasjement i et slumområde i Nairobi.— Vi har ikke klart å slippe tak i dette. Som en konsekvens av at vi involverte oss, har vi også fulgt opp jentene. Først og fremst Astrid har gjort dette, som samtalepartner og støtte for flere av dem. Vi har også hjulpet en av jentene, som har reist sivilsak mot sin voldtektsmann.

— Hvordan gikk den saken?

— Foreløpig er han dømt til å betale en del utgifter til oppfostring av barnet som ble født etter overgrepene. Men saken til denne jenta er ikke ferdig ennå, sier Hareide.

Les også Lørdagskommentaren på side 6 og 7 i del 2.