AGDER: Fem av seks dekaner ved Universitetet i Agder er mot fusjon med Høgskolen i Telemark. Det overrasker kollegane i Telemark.

— Jeg stusser veldig på reaksjonen fra de dekanene. De ser på nå-situasjonen, men vi må tenke på hvordan vi vil ha det framover når kampen om studentene blir sterkere og konkurransen om forskningsmidlene hardere. Da må vi ha så robuste miljøer som mulig, sier Morten Christian Melaaen, dekan ved fakultet for teknologiske fag ved Høgskolen i Telemark.

Ved høgskolen har 59 studenter tatt doktorgrad innen teknologi siden 1990. De forsker blant annet på sikkerhet i prosessindustrien, automatisering og CO2-fangst.

— Sammen med Universitetet i Agder kan vi bli et svært sterkt miljø. Vi vil ha større faglig tyngde, stille sterkere når forskningsmidler skal utdeles og trekke flere studenter, sier Melaaen.

Frykter Telemark

De fem dekanene ved UiA som har samlet seg for å forhindre en fusjon, deler ikke Melaaens syn på fremtiden. De mener tvert imot at hele Grimstads teknologimiljø kan forsvinne til Porsgrunn ved en fusjon. I et innlegg i Fædrelandsvennen denne uka, påpeker de at et fusjonert universitet vil ha sju studiesteder.

— Alle forstår at det ikke går. I Telemark er høyskolen spredt på fem steder, og det er ikke vanskelig å se at noen av disse blir nødt til å legge ned, sier Ernst Håkon Jahr, dekan ved fakultet for humaniora og pedagogikk.

Han og de andre dekanene tror at når studiesteder i Telemark legges ned, vil de kreve Grimstad tilbake.— Telemark er sterke innen teknologi. Vi frykter at det som vil skje er at de vil sikre seg teknologimiljøet, mens Agder får andre ting. Hvis teknologimiljøet ikke er nok, kan de kreve sykepleie, og da er det ikke lenger noe igjen i Grimstad, sier Jahr.

Undring

— Mener de virkelig det? spør Melaaen når han får høre om frykten for at Porsgrunn skal sikre seg teknologimiljøet i Grismtad.

Han mener det er viktig for samfunnet at forskningen foregår der industrien ligger. Derfor er det helt usannsynlig at teknologimiljøer ved UiA som samarbeider med offshoreindustrien i landsdelen blir flyttet.

— Begge stedene vil fint leve videre. Vi er ikke miljøer som overlapper hverandre, men som kan utfylle og styrke hverandre. I Grimstad er de veldig flinke på mekatronikk, mens vi er flinke på andre ting som maskin, prosess og kjemi. For meg blir derfor slike uttalelser kun svartmaling uten substans, sier Melaaen.

Han er redd for at en strid om lokalisering vil føre til at hele arbeidet med fusjon stopper opp.

Vil konsentrere

Ernst Håkon Jahr minner om at Kunnskapsdepartementet nettopp oppfordrer til samarbeid og konsentrasjon. Det må nødvendigvis gå ut over noen.

— Det er fullstendig urealistisk at det ikke vil skje. Departementets linje har nettopp vært arbeidsdeling og konsentrasjon, sier Ernst Håkon Jahr.

Men det skremmer altså ikke dekanene i Telemark.

— Det som teller er rekruttering av studenter og det faglige nivået. Hvis du har sterke studiesteder, er det en styrke for både universitetet og regionen, sier Tone Jøran Oredalen, fungerende dekan ved fakultet for allmennvitenskapelige fag.

Avviser

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Nils Kristian Bogen, er overrasket over at dekanene ved UiA går ut så sterkt før arbeidet med å utrede fusjon har kommet skikkelig i gang. Han avviser at en fusjon automatisk betyr nedlagte studiesteder.

— Dette er spekulasjoner. Hvordan de har funnet på dette, får nesten stå for deres regning. Det blir vanskelig å kommentere, sier Bogen.

— De mener blant annet at Telemark vil kreve teknologimiljøet fra Grimstad?

— Det er i så fall helt nytt for oss. Jeg har ikke en gang tenkt tanken, sier Bogen.

Han mener det er et blindspor å starte en diskusjon om lokalisering nå.

— Vi må ha et overordnet, strategisk perspektiv for hvor vi skal være om 10 - 15 år. Hvis vi vil være en god samarbeidspartner for velferdsstaten og næringslivet, blir vi det ved å utvikle sterke fagmiljøer og forskningsmiljøer som kan bygge et godt og bredt studiemiljø, sier Bogen.

Han sier at studier kan bli flyttet som følge av en fusjon, men ser det som helt utenkelig at forskning som er knyttet til næringsliv i regionen blir flyttet. Det samme gjelder profesjonsstudiene.

— Dette er studier som rekrutterer veldig lokalt og regionalt. Det er klart at Telemark og Agder begge må ha både sykepleier, ingeniør og lærerutdannelse. Det eneste vi vil oppnå ved å flytte slike studier er færre studenter, sier Bogen.

Han er selv tilhenger av fusjon mellom de to institusjonene.

— Vi kan i løpet av få år utvikle en institusjon med 20.000 studenter og med forskningsmiljøer som virkelig kan sette institusjonen og regionen på kartet. Det vil ha en voldsom attraksjonskraft, både overfor bedrifter og familier som vil flytte hit.