KRISTIANSAND: Flere hundre mennesker deltok da Kirkens Nødhjelp dro i gang fasteaksjonen og innsamlingsaksjonen Brød for verden i Markens lørdag klokken 1200. Årets aksjon fokuserer på økonomisk rettferdighet i Tanzania og at over en milliard mennesker på kloden fremdeles lever i ekstrem fattigdom.

— Kirkens Nødhjelp er mitt hjertebarn. De driver fantastisk mye godt arbeid. Og brød er en flott gave å dele ut, sa Salvesen.

Han var en av mellom 15 og 20 pastorer fra flere kirkesamfunn som travet rundt i Markens. 1000 brød skulle deles ut, alle bakt i løpet av natten av bakeriene Geheb og Dampen. Det har blitt tradisjon at fasteaksjonen ”Brød for verden” dras i gang på denne måten i Kristiansand.

— Brød trenger alle. Brød er et flott symbol på det vi står for. Mandag og tirsdag skal vi rundt over hele byen med bøsser. Vi håper at brødaksjonen, som i fjor, skal få mange til å tenke på alle rundt i verden som trenger både mat og fred, sier Torhild Mosby i den lokale bykomiteen av Kirkens Nødhjelp.

Petter Skauen – organisasjonens store stjerne og en av verdens mest anerkjente fredsbyggere – var hovedgjest under brødaksjonen. Han holdt appell om at det egentlig aldri finnes noe godt alternativ til dialog og forsoning.

— Flott å være her og se engasjementet, sa han.

Lørdagen i Markens gir omkring 40.000 kroner i klingende mynt til Kirkens Nødhjelp. For selv om brødene er gratis, betaler de fleste.

— Nå må jeg gi noe. Jeg kan jo ikke bare ta i mot, sa Mette Lindgren etter at sogneprest Salvesen hadde puttet brød i sykkelvesken hennes.

Sognepresten i Tveit skrev tidligere i vinter avisinnlegg om at han ikke gir noe som helst til byens tiggere. Prinsipper skal man være forsiktig med. Lørdag knipset vi Theis Salvesen da han delte ut en haug brød til to av kvinnene som går gatelangs med koppene sine.

— Ja, jeg skrev det, men nå tok hjertet meg. Brød trenger alle, sa han og stappet fire, fem opp i posene til kvinnene.

Det ble en god illustrasjon på noe Petter Skauen sa: - For å få fred må man kunne snakke med og gi til alle, også de en egentlig ikke liker. . .