KRISTIANSAND: — Det er ingen tvil om at det i år er mye mer kikhoste i Kristiansand enn det har vært de siste årene. Hovedkilden er på Flekkerøya, sier Dagfinn Haarr, smittevernlege i Kristiansand, til fvn.no.

I høst har han registrert opp mot 30 tilfeller av kikhostesmittede i byen. 12-15 av de smittede kommer fra Flekkerøya, opplyser han, og legger til at mange flere kan ha hatt kikhoste uten å vite om det, eller uten at han har fått beskjed.

Vaksinen har blitt svakere

— Det interessante er aldersspekteret. Det gjelder ikke de minste. De er vaksinert. Det gjelder heller ikke barn fra 2. klasse og oppover, for de har fått ekstra påfyll av kikhostevaksine i 2. klasse. Så det er de mellom tre og fire år, samt seks og syv år, som er smittet. Det er lenge siden de er vaksinert, sier Haarr, som legger til at det også er enkelte voksne som er rammet.

— Jeg anbefaler voksne å vaksinere seg. Hvis man er vaksinert, begrenser det sykdommen. Voksne skal ta én runde, og da sikres de for ti år, sier Haarr, som sier det er to vaksiner å velge mellom: boostrix polio og repevax.

Legen tror årsaken til at det har vært lite kikhoste i Kristiansand de to siste årene, er svineinfluensaen for to år siden.

— De gode hygienerutinene som ble innført da, gjorde at mange sykdommer gikk ned, sier han.

Langvarig hoste

Kikhoste er lett smittsom og smitter også før personen har begynt å hoste. Haarr anbefaler derfor god hygiene.

— Host i albuen, og vær nøye med å vaske og sprite hendene, sier han.

Dersom man er smittet, kan det merkes først ved forkjølelse, feber og tørrhoste om natta i et par uker. Deretter begynner hosten, som kommer tett og i serier, og kan vare fra to til seks uker. Dersom man er tidlig ute med antibiotika, kan det begrense ubehag ved sykdommen.

— Kikhoste er ikke alvorlig for voksne. Men for spedbarn kan den potensielt være dødelig, sier Dagfinn Haarr.

Les mer om kikhoste på Wikipedia