— Jeg har vært i et møte i dag og jeg skal i et til, men jeg har ikke noe å meddele ennå, sier Jon Vea på telefon fra Kongo til fvn.no ved 18-tiden onsdag.

Vea er Norges ambassadør i blant annet Kongo. Han reiste tirsdag til landet for å øve press mot myndighetene for å få fangene Tjostolv Moland og Joshua French overflyttet til sentralfengselet i hovedstaden Kinasha, meldte Agderposten tidligere i dag.

Vea vil ikke kommentere hvem han har vært i møter med eller hvordan det har gått. Han opplyser til fvn.no at han også skal i møter i morgen.

Vil ha fortgang

Utenriksdepartementet fikk i januar lovnader om fortgang i utleveringssaken til de to nordmennene. Første skritt på veien til en overføring til Norge, er en overføring til fengselet i Kinasha, men fortsatt har ikke det skjedd.

— Det er uvanlig at et lands myndighet ikke etterlever løfter man gir overfor andre myndigheter. Det gjør denne saken uforutsigbar og vårt arbeid vanskelig. Derfor er det ekstra viktig at vi faktisk reiser til Kongo for å legge press på kongoleserne. Vi håper jo at det skal komme et gjennombrudd, sa Vea til Agderposten tirsdag.

Snart to år i fengsel

Tjostolv Moland fra Vegårshei og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden midten av mai 2009. De er begge dømt til døden for drap på sin sjåfør, Abedi Kasongo, 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld. Etter den siste av i alt tre dødsdommer valgte de likevel ikke å anke saken videre, i håp om at dette skulle få fortgang i en utleveringsavtale med norske myndigheter.

Den kongolesiske regjeringen satt som hovedpremiss for en utlevering at de to nordmennene skulle betale erstatning til de etterlatte familiene etter Abedi Kasongo. En slik erstatningsavtale til de etterlatte ble etter hvert fremforhandlet av Rune Edvardsen, og den ble endelig akseptert, signert og fullbyrdet i desember 2010.