MANDAL: – Én ting er at jeg mistet mitt eneste barn, det mest umistelige jeg hadde. Men det aller verste var at mitt barnebarn Leif Magnus ble frarøvet sin mor. Det er et tap så stort at det ikke kan beskrives, særlig når det skjedde på denne måten. Nemlig med viten og vilje, sier Jorun Thisland (53).

Natt til 20. mars i år ble Heidi Thisland Jensen (28) drept av en 25 år gammel mandalitt på rasteplassen Hollekleiv ved E 39 like ved Mandal sentrum. De to hadde tidvis vært kjærester og samboere, men skal ikke ha vært det akkurat da. Tirsdag starter en fire dager lang rettssak mot mannen.

Savn

Tilbake sitter mamma Jorun og hennes barnebarn med et voldsomt savn. Tiden etterpå har vært tung.

– Jeg er nødt til å ta en dag av gangen. Noen dager er fine, da kan jeg gå en tur til byen. Andre dager har jeg bare behov for å være for meg selv. Heldigvis har jeg mange rundt meg som støtter og hjelper, forteller Thisland.

Når Fædrelandsvennen er på besøk klipper hun roser som skal på graven til datteren neste dag. Der er hun ofte. Da snakker hun med Heidi, der det er viktig for Jorun å få fortalt hvor flott det går med Leif Magnus, sønnen til Heidi. Faren er fra Island, og dit har åtteåringen nå flyttet. Der er han blitt svært godt integrert i samfunnet, går på skole og kan språket.

– Vi snakkes på telefon ofte, og da er jo Heidi mye tema. Vi savner henne fælt, sier Thisland som ikke lenger har andre slektninger enn nettopp barnebarnet. Hennes eneste bror døde så langt tilbake som i 1972 i en mopedulykke.

Gikk galt

Jorun Thisland forteller stille om morgenen da politi og prest kom på døra for å fortelle om drapet. Da hadde hun barnebarnet til overnatting fordi Heidi og drapsmannen skulle feire hans bursdag, en feiring som endte så galt.

– Jeg visste jo at de hadde hatt et svært turbulent og voldelig forhold, og som førte til at jeg ikke klarte å ha noe med ham å gjøre. Da politiet kom denne morgenen skjønte jeg med en gang at hun var drept, de trengte ikke si noe, forteller Thisland.

Hun vekket Leif Magnus som også med én gang forsto at noe forferdelig hadde skjedd moren.

– I begravelsen satt han med hendene i fanget og sugde til seg alt presten sa. Han har vært veldig opptatt av å høre at mammaen har det fint i himmelen, det er vi sikker at hun har begge to, sier Thisland.

Hun finner enorm trøst i å vite at han taklet drapet så greit som han gjorde, og at han siden har kommet der han nå er. Hun håper å få seg en tur til Island neste år for å besøke Leif Magnus.

Smerte

Onsdag skal hun ta turen inn til Kristiansand og tingretten for å vitne.

– Jeg skal se han som drepte min datter i øynene og fortelle hva han har gjort. Hvilken smerte dette har brakt oss, og hvilket fint liv som ble frarøvet, sier Thisland. Det er viktig for henne at han hører dette, men så er hun glad for at rettsoppgjøret får en ende.

– Det har vært å gå og vente på rettssaken helt siden drapet skjedde, det har skapt et vakuum. Dessuten har det vært vanskelig å takle mediesakene om drapet, alle detaljene. Så slik sett ser jeg veldig fram til å få alt dette overstått og komme meg videre i livet. Slik er jeg sikker på Heidi hadde villet det, sier 53-åringen.