FLEKKEFJORD: For drøye to måneder siden ble Odd Magne Gram bøtelagt for å kjøre uten bilbelte. 46-åringen klaget, og saken havnet i retten. Nå har Lister tingrett forkastet klagen.

— Det er firkantet av en lokal politimann å gi meg 1500 kroner i gebyr bare fordi legeerklæringen hadde gått ut på dato. Alle i den lille byen vår vet vel at jeg ikke kan bruke bilbelte, sier 46-åringen, som til vanlig driver billakkeringsverksted i Flekkefjord.

Revmatisk sykdom

Gram forteller at han har en revmatisk sykdom og lider av klaustrofobi som gjør det umulig for ham å bruke bilbelte. Han klarer for eksempel verken å gå med ring, klokke eller stramme klær.

Det var i en kontroll på innfartsveien til Flekkefjord sentrum, en knapp kilometer fra Odd Magne Grams bolig, at han 4. mars i år ble ilagt gebyr for manglende bilbeltebruk.

— Jeg hadde glemt å fornye legeerklæringen, men sa til politimannen at jeg kunne ringe legen som over telefon straks ville stadfeste at jeg har hatt fritak for å bruke bilbelte i alle år. Politimannen ville imidlertid ikke høre og jeg måtte pent betale, forteller en tydelig irritert Odd Magne Gram.

Anker ikke

Verken politi eller Lister tingrett mente det var grunn til å omgjøre eller frafalle gebyret. Tingrettsdommer Robert Versland viste til at det både stilles krav til å ha en gyldig legeerklæring og til at denne fremlegges på stedet for å få fritak fra å bruke bilbelte.

— Jeg går ikke videre med saken. Det ville bare ha kostet det mangedobbelte i advokatutgifter, sier Odd Magne Gram.

En lignende sak ble behandlet i Høyesterett i 1991. Føreren av bilen hadde da en gyldig legeattest som fritok ham fra bruk av bilbelte, men hadde ikke den med seg under kjøringen. Han leverte legeattesten til politiet om lag en time etter kjøringen, men heller ikke han fikk medhold i rettsapparatet.