KRISTIANSAND: Den 19 år gamle tiltalte ble tirsdag kjent skyldig i forsettlig drap, men frifunnet for overlagt drap. I tingretten ble den domfeltes kamerat dømt for overlagt drap til tvungen psykisk helsevern. Da ble også 19-åringen dømt for overlagt drap.

Det var mor til kameraten som ble drept av de to i hennes eget hjem i et hus like ved Holt camping. Kameraten var den som tok initiativet til drapet. Kvinnen som ble drept ble slått med en øks, og hun ble også forsøkt påtent. Dette utløste en røykvarsler, som førte til at redningsmannskapet raskt kom til stedet, men kvinnen var da allerede død.

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, hadde lagt ned påstand om ubetinget fengsel i 12 år, men lagmannsretten reduserte altså straffen til 10 år.

Straffeutmålingen

Agder Lagmannsrett skriver i sin dom at det er flere skjerpende omstendigheter i saken. "Drapet ble begått av de to tomfelte i felleskap. Det skjedde uprovosert og ble forøvet på en brutal måte. Selv om den andre var hovedmannen og initiativtaker, var det 19-åringen som slo det første slage tmed øksehammeret mot bakhodet til avdøde", heter det i dommen.

I formildende retning har retten lagt vek på at den tiltalte tilstod i retten. Fordi tilståelsen kom sent, får han ikke full strafferabatt.

Samtidig har lagmannsretten lagt vekt på at den domfelte har hatt en vanskelig oppvekst, og at han hadde betydelig dårligere forutsetninger for å ta avstand fra drapsplanene til den 16 år eldre kameraten.

Særlige omstendigheter

"...men de særlige omstendighetene rundt hans person og ved deltakelsen i handlingen, gjør det forsvarlig og hensiktsmessig å utmåle lavere straff enn påstått av aktor", skriver lagmannsretten i dommen.

"I denne saken innebærer slik reaksjon en passende avveining mellom individualpreventive og generalpreventive hensn, samtidig som samfunnets fordømmelse av forbrytelsen kommer klar frem".