VENNESLA: I dag har 25 elever fra barne— til videregående skole tilbud om hjelp i såkalte kjernegrupper. De tverretatlig sammensatte gruppene ble etablert i 2001. Et tett samarbeid mellom politi og kommune om tidlig innsats har gitt gode resultater.

- Nødvendig tilbud

— I 2004 hadde vi 58 saker og 141 møter. I år har vi 25 saker og hatt rundt 80 møter. I fjor hadde vi 35 saker. Gruppene er helt nødvendig og et veldig godt tilbud til foreldre som kommer med bekymringer knyttet til sine barn, sier Gunn Eftevaag, etterforskningsleder ved lensmannskontoret i Vennesla.

I over ti år er det jobbet forebyggende mot barn og unge i Vennesla. Skolenes sosiallærere, helsesøstere, barnevern, aktivitetsklubben Moonlight og politi har fulgt opp barn det er meldt bekymring på. Kjernegrupper er den såkalte Vennesla-modellen.

— Det er godt utviklet samarbeid og system som fanger opp barn som trenger hjelp. I dette arbeidet er Moonlight helt unike, sier Gunn Eftevaag i politiet.

Fra skulk til rusproblemer

— Hvilken bagasje har barna som tilbys hjelp?

— Det er drop outs, skoleskulkere, nasking, kriminelle og barn med rusproblemer. Noen må vi dessverre gi opp. Når man stanger hodet i veggen, er ikke kjernegruppe stedet, da må barnevernet inn med tyngre tiltak, forteller Eftevaag.

Slt-koordinator i Vennesla kommune, Raymond Bærø, sier politiets deltakelse i det forebyggende arbeidet er helt avgjørende.

Bærøs mål er å komme tyngre inn i barneskolen, slik at utsatte barn fanges opp og gis oppfølging så tidlig som mulig.

Starter i barnehage

— Ni av ti som er i kjernegrupper er identifisert allerede før de var fire år gamle., altså i barnehagealder. Det er de samme som sliter på ungdomsskolen, sier Bærø.

Bærøs bekymring er signalene fra om politiet om tøffere prioriteringer.

Fra politimesteren i Agder er lensmannskontorene pålagt å bli enda mer resultatorienterte, og øke fokus på operativ tjeneste.

— Vi kommer absolutt ikke til å trekke oss ut av samarbeidet med kommunen om kjernegrupper, men vil bli mer kyniske på hvilke møter vi skal delta på, sier Gunn Eftevaag i politiet.