OSLO: Høyre og Kristelig Folkeparti har fått regjeringen med på en endring av uførereformen som innebærer at det skal være mer lønnsomt å jobbe for dem som er i stand til det, melder NRK.

Forliket innebærer at en lavtlønnet ufør som klarer å jobbe noe ved siden av trygden, skal sitte igjen med rundt 30 kroner av hver tjente hundrelapp, mot 11 kroner i den foreslåtte reformen.

Ap: – Bredt forlik

– Det ble vedtatt et bredt forlik. Særlig KrF kom med gode løsninger og bare Frp stod utenfor. Nå blir det mye enklere for uføretrygdede å kombinere uføretrygt med arbeid, sier Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Vest-Agder, til fvn.no.

Ifølge Henriksen vil det alltid lønne seg å jobbe når den nye reformen blir vedtatt i 2015. – Hvorfor venter dere til neste stortingsperiode med å sette reformen i drift?

– Det har med at det tar tid å få ting på plass i Nav og hos legene. De som er inne og på vei inn i ordningen må få områ seg. Dette er en veldig omfattende reform, sier Henriksen.

KrF går for reformen

KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad fra Evje sier at det var helt urimelig at de som kunne jobbe ved siden av trygden, bare ville sitte igjen med 11 kroner. Nå er det et bredt flertall for hele uførereformen.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Dette jobbet vi med i et utvalg som Bondevik 2-regjeringen satte ned. Det har hele tiden vært dialog om dette og da saken kom til Stortinget, så vi at det var en del å flikke på. KrF har hatt ekstra trykk på at det skal lønne seg å jobbe for de som er uføretrygdet, men likevel kan jobbe litt, sier Ropstad til fvn.no.

KrF går ifølge Ropstad inn for å si ja til alle hovedpunktene i reformen.

– Vi sier oss enig i at det for noen kunne bli en for sterk avkorting. Derfor har vi valgt å komme til et forlik. De som kan jobbe litt ved siden av å ha uføretrygd, skal ikke ha hindringer i systemet, sier Tove Linnea Brandvik (Ap) som har vært saksordfører for uførereformen i sosialkomiteen.

Frp var eneste parti som sa nei til forliket.

– Vi må huske at dette er en oppfølging fra pensjonsforliket, hvor Frp har en egen modell enn den alle andre partier er enige i, sier Ropstad, som mener at innholdet i forslaget er bedre enn det Frp har foreslått.

Forrige gang det ble gjort endringer i uførepensjonen var i 1967.