KRISTIANSAND/OSLO: – Dette blir ren drømmetenkning og tomme ord, dersom midlene ikke er tilstede, sier stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Åse Michaelsen (Frp) til fvn.no.

Hjelper lite

Justisminister Knut Storberget (Ap) la i går fram forebyggende tiltak mot overfallsvoldtekter for Arbeiderpartiets ordførerkandidater fra Kristiansand, Bergen, Tromsø og Oslo.

Et av tiltakene er å sikre voldtektsmottak i alle byer.

— Det er klart at vi trenger bedre oppfølging av overgrepsutsatte, og voldtektsmottak i alle byer er et godt tiltak, men det hjelper lite hvis kommunen ikke har penger til å opprette mottakene, sier Michaelsen.

Bevilger ikke penger

Til tross for et mål om null overfallsvoldtekter ønsker justisministeren ikke å følge målet opp med ytterligere bevilgninger til kommunene eller politiet.

— Det hjelper ikke alltid å bevilge penger over en lav sko. Det dreier seg om et samarbeid med kommunene og muligheten for unge kvinner til å komme seg trygt hjem, sa Storberget til Fædrelandsvennen etter møtet.

— Å komme i forkant og forebygge er vel så viktig. Da trengs det blant annet mer ressurser til politiet, slik at de kan være mer synlige. Å pålegge kommunene oppgaver, uten å følge opp med tilstrekkelige midler blir helt feil. Dagens rammeoverføringer inneholder dessverre for lite øremerkede midler til slike formål, sier stortingsrepresentant Michaelsen.

Må omprioritere

Fungerende ordfører i Kristiansand, Mette Gundersen deltok selv på møtet med justisministeren. Hun mener det ikke er pengene det står på for å få på plass tiltakene.

— Dette handler først og fremst om folkemobilisering, politiske vedtak, omprioriteringer og det å jobbe alternativt i forhold til tidligere. Forslaget om å få lovfestet voldtektsmottak i alle kommuner, anmoder derimot til en helt annen type finansiering, som vi kommer til å holde tak i, sier Gundersen.

Her er tiltakene Storberget anbefaler kommune å innføre:

  • Øke oppklaringsraten for voldtektsforbrytelser.

  • Bedre tilrettelegging og oppfølging av overgrepsutsatte. Sikre voldtektsmottak i alle byer.

  • Bedre samarbeid mellom kommune, politi, taxinæring og utelivsbransje.

  • Skape en trygg by gjennom mobiliserte menn og folk som bryr seg.

  • Skape en økt bevissthet om betydningen av rus, og sørge for flere trygge ”lysløyper” hjem fra byen.

  • Bedre kunnskap om hvor det skjer, når det skjer, hvorfor det skjer, hvem som gjør overgrep og hvem det rammer