– Jevn kø, jevn tilstrømning, er gjennomgangstonen ved en uformell rundspørring NTB har foretatt til valgstyrer i de store byene mandag ettermiddag.

I Oslo forteller informasjonsleder Kjetil Bjørnsrud at nærmere 96.000 hadde forhåndsstemt i hovedstaden da muligheten opphørte før helgen. Det er nesten dobbelt så mange som for fire år siden. Da lå tallet rundt 55.000. – Vi har jo de senere valg sett en tendens til økt forhåndsstemmegivning. Så også i år. Men det betyr jo ikke nødvendigvis økt valgdeltakelse totalt sett. Men vi har hatt jevn tilstrømning både første dag og så langt den andre, sier Bjørnsrud til NTB ved 15-tiden – med andre ord altfor tidlig til å antyde noe resultat.

Oslo har ca. 485.000 stemmeberettigede.

Pekepinn

– Vi har hatt jevn kø i mange kretser i hele dag. Det gir kanskje grunn til å tro at det blir bedre oppslutning i år enn for fire år siden. Sterk økning i forhåndsstemmer gir kanskje en liten pekepinn. Det har vært mye høyere enn for fire år siden, sier Kari Aarnes, praktisk ansvarlig for gjennomføring av valget i Trondheim.

I 2007 avla 17.097 av byens ca. 120.000 stemmeberettigede velgere forhåndsstemme. I 2011 ble det gitt forhåndsstemmer fra 27.000 av 139.000 stemmeberettigede.

– Vi har grunn til å tro at det blir en betydelig i valgdeltakelsen i år. For fire år siden lå den på 60,9 prosent. Nå håper vi det kan bli nærmere 70 prosent, iallfall slik tallene og pågangen så langt indikerer, sier Kari Aarnes.

Fra Tromsø blir det meldt om høyere valgdeltakelse i år enn for fire år siden på valgets første dag, søndag. I sentrumskretsene var det en økning på 3–4 prosent.

– Både forhåndsstemmingen – et par tusen flere enn for fire år siden – og første valgdag var det flere velgere enn i 2007. Det peker jo en vei, men det er for tidlig å konkludere, sier valgmedarbeider i Tromsø, Christian Holte Wiig.

– Delvis skyet oppholdsvær og litt sol tidlig på valgkvelden i Tromsø. Det borger for at været ikke bør være til hinder for god valgdeltakelse, mener han.

Stavanger og Bergen

Varsel om mye regn og til dels kraftig vind så ikke ut til å redusere interessen for årets kommune— og fylkestingsvalg i vestlandsbyene. I Stavanger så det riktignok ut til å bli på det jevne med valgdeltakelsen.

Første dag ga ca. 16.000 sin stemme. Litt over 8.000 forhåndsstemmer av rundt 98.000 stemmeberettigede.

– Omtrent som for fire år siden, sier medlem av valgsekretariatet Karen Hirth Thorsen. – Men det er for tidlig å si.

I Bergen avga 36.400 borgere forhåndsstemmer. I tillegg kommer utenbysstemmer, velgere som hører til en annen kommune. I 2007 var tallet rundt 30.000. – Ordføreren har vært ute og loddet stemningen. God stemning. Folk strømmer til valglokalene. Her har vi alt under kontroll, forsikrer rådgiver Tonje Geithus – med sedvanlig bergensk beskjedenhet.

Optimistiske partiledere

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var først ute blant partilederne. Han oppfordret alle velgere til å bruke stemmeretten sin da han selv avga stemme ved Uranienborg skole i Oslo søndag.

Tilsynelatende upåvirket av meningsmålinger var det en munter og opplagt Kristin Halvorsen som avga sin stemme på Grünerløkka skole valgdagen. Dystre meningsmålinger til tross, SV-lederen ga uttrykk for at hun var fornøyd med valgkampen.

Det var en svært spent Siv Jensen som inntok Nordseter skole på Nordstrand i Oslo for å avgi sin stemme. Den tidvis hardt pressede Frp-lederen ga uttrykk for at hun regner med store lokale variasjoner.

Høyre-leder Erna Solberg har håp om at hennes parti vil gjøre et av sine beste lokalvalg noensinne. Hun kom til stemmelokalet på Apeltun skole i Bergen sammen med ektemannen Sindre Finnes mandag formiddag.