KRISTIANSAND: Til Fædrelandsvennen sier statsministeren at valget handler om felleskap, om å stå sammen i å løse oppgaver, om et samfunn bygd på solidaritet og nestekjærlighet, eller en annen retning.

— KrF og Arbeiderpartiet står sammen om det aller vesentligste, at det er gjennom fellesskap vi best bygger samfunnet. De beste løsningene får vi til når vi som medmennesker løser dem sammen og tar ansvar for hverandre. Ap, sentrum og KrF har de grunnleggende verdiene om solidaritet og nestekjærlighet felles. Det gjelder både lokalt og nasjonalt. Derfor vil jeg sterkt advare mot å slippe til Frp, som står for en annen samfunnsutvikling, sier statsministeren til Fædrelandsvennen.

Som en skjebnens ironi gikk KrFs Jørgen Kristiansen mannekeng sammen med Frps Tor S. Utsogn da Stoltenberg var i byen. Kristiansen svarer slik på Jens frieri:

— Han er i byen for å sanke Ap-stemmer. Det bør ikke være en overraskelse for ham at vi vil samarbeide med Høyre. Frp har vi ikke tatt stilling til ennå, men som jeg har sagt før: Jeg har ikke problemer med Frp.

Hyllet Mette

På talerstolen på Torvet i Kristiansand lørdag manet også Stoltenberg noe de flere hundre velgerne som var møtt fram til å stemme på felleskapsløsninger, og han oppfordret sterkt folket om å stemme på Mette Gundersen. Statsministeren skamroste henne nesten:

— Dere får ikke bedre ordfører enn Mette Gundersen, sa han, og fremholdt henne som en meget dyktig politiker som på en spesiell måte evner å stå på for Kristiansand og Sørlandet.

— Hun er nesten plagsomt ivrig, sa statsministeren og fortalt at han har kjent Mette helt siden de begge var aktive i AUF.

- Sinnsykt kresne

I talen på Torvet brukte Stoltenberg mye tid på å snakke om engasjement, behovet for mer demokrati og viktigheten av å stemme. Humoren var på plass:

— Dere finner ikke et perfekt parti. Selv Ap gjør feil. Ja, vi gjør mange flere enn dere tror, men vi er gode til å skjule dem, sa han og høstet latter.

— Det er som med kjærligheten. Noen er så sinnsykt kresne at de aldri får tak i noen. Til slutt ender de i sofaen, både partiløse og signle. Kjærligheten skal jeg ikke blande meg opp i, men politikken vil jeg si noe om. Bruk stemmeretten i forhold til de store linjene. I Ap har vi i tiår etter tiår stått for fellesskap, sa statsministeren.