Ansatte ved Sørlandet sykehus Flekkefjord føler seg skviset etter at en gruppe tillitsvalgte fra Sørlandet sykehus helseforetak ble enige om en valgliste der ingen av de fire toppkandidatene jobber i Flekkefjord, meldte NRK Sørlandet tirsdag. Til nå har Flekkefjord hatt én representant i sykehusstyret, Arendal én og Kristiansand to. Hensikten med forslaget er at det skal være to representanter fra hvert fylke, og at det på denne måten kan bygges broer mellom Aust— og Vest-Agder. Denne tankegangen deler ikke de ansatte i Flekkefjord.

— Det er jo en risiko ved ikke å være til stede der det skjer, sier ansatterepresentant Anne S. Amdal til NRK Sørlandet.

Derfor har ansatte i Flekkefjord og Kristiansand nå gått sammen om å lage en annen liste; «Samlingslista». Her er en representant fra Flekkefjord plassert på andreplass, og de tre andre toppkandidatene hører til i Kristiansand.

- Dårlig håndverk

Frode Gallefoss, som står på toppen av «Samlingslista», mener det ikke er etter intensjonen å utelate Flekkefjord.

— Den nye lista hadde aldri sett dagens lys hvis det hadde vært en demokratisk prosess. Jeg opplever den opprinnelige lista som dårlig håndverk. Den sikrer ikke god rekruttering fra Flekkefjord, og i tillegg degraderer den en overlege fra Kristiansand (Viggo Lütcherath, red. anm.) som sto på 1. plass til 6. plass, sier Gallefoss til fvn.no.

Knut Tveiten, medlem av valgstyret, er uenig.

— Det er alltid gi og ta i forhandlingene. Denne gangen var det legeforeningen som ikke fikk sin representant fra Kristiansand, men fra Arendal. Det er alltid noe hestehandel i en slik prosess, sier han.

- Vanskelig å kombinere med fulltidsjobb

Gallefoss, som er overlege ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, reagerer også på at det kun er fagforeningsrepresentanter som topper den opprinnelige lista.

— De tror at de tillitsvalgte automatisk går inn i styret, sier han.

Knut Tveiten mener imidlertid det er svært vanskelig å kombinere en fulltidsjobb på et sykehus med å være styrerepresentant.

— Han har rett i at det ikke er automatikk i at det må være kun tillitsvalgte på lista. Men jeg tror de er flinke til det. Man kan ikke komme til styret uforberedt, og man må ha lest seg opp godt. De tillitsvalgte er allerede til stede i mange prosesser, og det vil være et kjempeproblem å skulle representere alle på sykehuset i tillegg til en heltidsstilling, sier han.

- God løsning

Tveiten mener også Flekkefjord ville vært godt representert hvis den opprinnelige lista hadde gått inn, siden 1. vara på lista er fra Flekkefjord.

— Vararepresentanten har rett til å møte på alle styremøter, så hun kunne ivaretatt Flekkefjords interesser godt. Nå ville vi en periode se mer på å bygge broer fra Arendal til Kristiansand, så jeg tror vår liste ville vært en meget god løsning.

10. mars kan alle ansatte ved Sørlandet sykehus stemme på hvem de vil ha inn i sykehusstyret.

- Hvor realistisk er det å få stemmer fra Kristiansand, Gallefoss?

— Det vet jeg ikke, det blir spennende å se. Jeg tror en del i Kristiansand kommer til å stemme på denne lista, og de i Flekkefjord stemmer nok på denne lista. Alle i Arendal stemmer på den andre. Men valgdeltakelsen blir nok dårligere i Kristiansand enn i Arendal, for man ser ikke spøkelset på høylys dag her slik de gjør i Arendal, sier Frode Gallefoss.

Toppkandidater på den opprinnelige valglista:

  • Mette Skaret Kjos-Hanssen (SSK), Norsk Sykepleierforbund

  • Merethe Krogstad Hoel (SSA), Fagforbundet

  • Geir Noraberg (SSA), Den Norske Legeforening

  • Finn Otto Fjellestad (SSK), Delta

Toppkandidater på «Samlingslista»:

  • Frode Gallefoss (SSK), overlege medisinsk avdeling

  • Liv Helen Rafoss (SSF), hygienesykepleier

  • Marit Nyhus (SSK), merkantil kirurgisk klinikk

  • Grethe Dølbakken (SSK), sykepleier (enhetsleder) akuttmottak