KRISTIANSAND: – Det er høy terskel for å fengsel så unge personer. En del er gjengangere og har gjerne tidligere fått sine forhold presentert for domstolen når politiet har sett seg tvunget til å be dem fengslet, sier kriminalsjef Arne Pedersen ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

– Når de så blir pågrepet på nytt og det samlet sett er snakk om massiv og alvorlig kriminalitet, så blir også tersklene for varetekt lavere dersom domstolen ser at barnevernet ikke får reetablert et tilfredsstillende regime for å unngå ny kriminalitet, fortsetter han.

Onsdag ble en 15-åring fra Kristiansand varetektsfengslet for andre gang. Han er blant annet tatt for ran.

I flere saker har politiet advart mot at ungdommene kan medføre fare for liv og helse. Ikke bare for ungdommene selv, men også uskyldige som kan bli rammet.

(Les mer under bildet)

Stramt regime

Som leder for felles kriminalenhet er Pedersen også sjef for politijuristene og deltar ofte i vurderingene som tas når ungdommer begjæres varetektsfengslet. Han sier at politiet ønsker et stramt regime.

– Når vi går til det skritt er det fordi det ikke finnes andre løsninger og fengsling av barn skaper i seg selv et press for barnevernet til å få til alternative løsning. I alle sakene har politiet en tett dialog med barnevernet. Primært vil vi ha et fastere regime, sier Pedersen.

Tre unge i varetekt

De siste månedene har en rekke ungdommer skapt ekstra hodebry for politiet, både operativt og forebyggende. Tre ungdommer er varetektsfengslet.

– I løpet av det siste halvåret er det blitt større utfordringer enn tidligere. Flere i den aktuelle ungdomsgruppen har begitt seg ut på mer alvorlig kriminalitet, sier Pedersen.

I en rekke reportasjer har fvn.no skrevet om en gjeng ungdommer tilknyttet barnevernet som har begått kriminalitet. Fra å rømme fra institusjoner har kriminaliteten utviklet seg til å omhandle biltyveri, vinningskriminalitet, narkotikabruk og ran.

Midlertidig løsning

Kriminalsjefen mener at varetektsfengsling bare er en midlertidig løsning.

– Fengsling blir en mellomløsning som vi er tvunget til før det blir ordnet et sikkert regime, sier Pedersen, og legger videre til at det er diskusjoner mellom politiet og barnevernet om hvordan ungdommene som det er knyttet problemer til skal håndteres.