ARENDAL : — 34 prosent uføretrygdede opplever å bli mobbet, mens 14,3 av befolkningen ellers har samme opplevelse. Det er dramatiske tall, sier Anne Lene Dale, instituttsjef ved Agderforskning.

I formiddag presenterte hun den ferske spørreundersøkelsen Levekår på Agder for Aust- og Vest-Agder fylkesting på Tyholmen hotell i Arendal. Undersøkelsen er gjort per telefon og over 1000 sørlendinger er spurt om helse, livskvalitet og en rekke andre tema.

Undersøkelsen viser at antallet uføre er på rask reduksjon i Agder, og at Sørlandet nærmer seg landsgjennomsnittet. Men undersøkelsen viser blant annet fire dramatiske kjennetegn på situasjonen for uføre:

  • 34 prosent opplever å bli mobbet.

  • 11,5 prosent har opplevd omsorgssvikt i barndommen mens bare 3,5 prosent av resten av sørlendingene opplever det samme.

  • 9,4 prosent har vært utsatt for overgrep, mens bare 2,2 prosent ellers.

  • 24 prosent har opplevd angst eller depresjoner i barndommen, mot 7,7 prosent ellers i befolkningen.

— Har mobbing vært medvirkende årsak til uføretrygdingen?

— Undersøkelsen viser at mobbing kan være medvirkende årsak, sier Anne Lene Dale.

Mobbingen kan også ha kommet som følge av uføretrygdingen, men dette er vanskelig å se ut fra tallene i undersøkelsen.

Dale sier dette er den grundigste spørreundersøkelsen som noen sinne er gjort på tema Levekår på Sørlandet. Politikerne i agderfylkenes fylkesting setter nå i gang arbeidet med Regionplanen. Og informasjonen de har fått fra undersøkelsen, skal bli brukt i utviklingen av denne planen.