KRISTIANSAND: Fredag ettermiddag gikk bomben av i regjeringskvartalet. Mindre enn ett minutt før hadde Morten Tønnessens bror Thomas syklet forbi i Oslo. Vinduene eksploderte rundt ham, fortalte Thomas Tønnessen til Fædrelandsvennnens papiravis neste dag. Få timer etter eksplosjonen startet skytingen på Utøya.

I Kristiansand visste Morten Tønnessen nå at broren var uskadd i hovedstaden, takket være en tekstmelding fra moren.

— Jeg var, som så mange andre, følesesmessig berørt, sier Morten Tønnessen til fvn.no.

I tiden som fulgte, følte han på behovet etter å forstå .

Tønnessen har studiebakgrunn fra filosofi, og er doktorgradsstipendiat i semiotikk. Det vil si symbol- og tegnlære.

— Og jeg tror Behring Breivik valgte regjeringskvartalet som bombemål nettopp fordi ødeleggelsen her står symbolsk sterkt, sier Tønnessen.

Blogget om Behring Breivik

Søndag la han ut blogginnlegget der han forsøker å sette seg inn i tankegodset til massemorderen Anders Behring Breivik. Da fvn.no snakket med Tønnessen, hadde over 2000 lest bloggposten.

Mye er klart allerede, skriver han på bloggen - for eksempel forestillingen til Behring Breivik om at Europa er i krig. Terroraksjonen var trolig ment som et grotesk bevis på nettopp dette, mener Tønnessen.

Kristiansanderen har også gått gjennom Behring Breiviks innlegg på det islamkritiske nettstedet document.no.

Der framstår han som relativt skarp i argumentasjonen - «god og kunnskapsrik på utvalgte fakta», skriver Tønnessen. Paradokset ligger i at mange av antagelsene som ligger til grunn er rent oppspinn, og bunner i et enøyd verdensbilde. Det handler om konspirasjonsteorier der Europa vil få et muslimsk befolkningsflertall rundt midten av dette århundret, skriver Tønnessen.

Slike tanker har god grobunn på en rekke mer eller mindre profilerte nettsteder, fortsetter Tønnessen, og har hatt det lenge. Bloggeren mener Behring Breivik høyst trolig ble radikalisert takket være høyreekstreme nettfora.

Selv har kristiansanderen over lang tid følt seg skremt over tonen i flere av «de vanlige» nettdebattene.

Bekymret for nettkulturen

Raskt etter bombeeksplosjonen klikket Morten Tønnessen seg inn på kommentarfeltet til Nettavisen. Der florerte spekulasjonene. De fleste gikk på at eksplosjonen skyldtes islamistisk terror.

— Det var åpenlys rasisme i ordbruken. «Nå begynner krigen», var det en som mente. Det ble snakket om å ta til våpen, sier Tønnessen.

— Og dét er nøyaktig i tråd med terroristens tankegang, tilføyer han.

Tønnessen hadde akkurat tatt til motmæle med at gjerningsmannen høyst sannsynlig var en etnisk nordmann, da debatten på Nettavisen ble stengt. Omfanget av terrorangrepet begynte å nå nyhetsbildet.

Venter på fortsettelsen

I ettertid har Morten Tønnessen satt stor pris på statsminister Jens Stoltenbergs ord om å møte terror med mer demokrati. Slik også andre stemmer har påpekt, håper han at dem med ekstreme holdninger kan komme mer fram i lyset.

«Midt oppi alt samholdet bør noen utforske hvilke miljøer her i landet og internasjonalt som uttrykker støtte til vår norske terrorist ABB (Anders Behring Breivik, journ. anm.). Noen er det.», skriver han.

Som blogger er Tønnessen klar på sin egen mening. I sitt siste innlegg utfordrer han den til nå anonyme «Fjordman», bloggeren som skal ha inspirert Anders Behring Breivik, til å møte ham under fullt navn og i åpen debatt.