KØ: Ved Møllergata 19 man se køen med ambulanser. - Det kommer stadig nye, forteller Emmeline Edvardsen fra Kristiansand. Foto: Joachim Mathisen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Privat (MMS)

OSLO: — Plutselig hørte vi et voldsomt smell. Vi så masse mennesker som løp i gata, sier Funk til fvn.no.

Hun forteller at trykket fra eksplosjonen blåste ut alle vinduene i det tre etasjers bygget hun jobber i.

— Jeg så masse røyk. Så kom politiet inn i butikken og sa at vi måtte komme oss ut av butikken og ut av Oslo, sier hun.

Politiet ga beskjed om at de ikke måtte ta kollektivtrafikk.

— Politiet ga oss beskjed om å gå til fots ut av sentrum, sier hun.

Ved 17-tiden befant hun seg hos en venninne på Majorstua.

— Jeg er helt skjelven ennå. Dette er helt grusomt, det er helt kaotisk og vi visste ikke hva som skjedde, sier Funk.

- Jeg ser 16 ambulanser

— Nå står jeg på taket av hotellet vårt. Alle vinduene i regjeringsbygningen er knust. Jeg kan se 16 ambulanser. De står i kø og venter. Det kommer stadig nye ambulanser.

Det fortellet Emmeline Edvardsen (21) fra Justvik i Kristiansand til fvn.no ved 16.30-tiden.

— Vi hadde en liten ettermiddagslur på Hotell Christiania, da vi plutselig hørte et stort smell. Da jeg kikket ut av hotellvinduet var det stor røykutvikling i området. Brannalarmen gikk på hotellet, og vi ble evakuert, fortsetter hun.

Edvardsen er på ferie i Oslo sammen med samboeren sin.

— Da vi kom ut av hotellet var det masse ambulanser, politibiler og brannbiler. Folk kom gråtende fra sidegatene, sier hun.

- Hva tenker du om det som skjer?

— Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om dette. Vi pakker tingene våre nå og reiser fra Oslo. Jeg vil hjem nå. Det er ikke koselig å være på ferie under slike omstendigheter. Jeg har mest lyst til å grine, sier Edvardsen.

Foto: Privat

— Trodde det var et jordskjelv- Det var som om en stor steinblokk traff veggen på hotellet, sier Sol Marki fra SAS-hotellet, en kilometer fra eksplosjonen.

Sol Marki og datteren Julie Isabel Marki Randa fra Kristiansand var på SAS-hotellet da den første eksplosjonen skjedde ca klokken 15.30. — Vinduene dirret. Det kjentes ut som et jordskjelv. Så kom det masse svart røyk veltende opp. Selv om hotellet ligger så langt unna Regjeringskvartalet, var det som om en stor steinblokk traff veggen på hotellet, forteller Sol Marki, som er i Oslo for å besøke datteren.

Se videoen Julie Isabel filmet øverst i artikkelen!

Hørte smellet fra Grunerløkka

— Tom Andre Iversen (29) er fra Søm i Kristiansand. Han jobber i sikkerhetsbransjen i Oslo.

— Jeg var på Grünerløkka da det smalt. Det er et stykke unna. Det ristet det voldsomt i vinduer og i persienner. Da jeg kikket ut av vinduet så jeg skrekkslagne mennesker som kom fra sentrum. Alle sto og snakket i mobiltelefonene sine, forteller Iversen.

— Dette er en veldig, veldig spesiell opplevelse, tilføyer han.

Kjørte forbi rett før

Erik Landet (35) fra Hånes i Kristiansand kjørte gjennom i betongtunnelen som går rett under Regjeringskvartalet kun sju-åtte minutter før bomben gikk av. I bilen hadde han samboer Benedikte Danielsen (33), også hun fra Kristiansand, og deres datter på to år. Da de ankom en leilighet 200 meter unna, smalt det.

— Dette er helt uvirkelig, og jeg er veldig glad vi ikke var inne i den tunnelen da bomba gikk av. Det må ha vært det kraftigste smellet jeg har hørt noen gang, sier Landet til fvn.no.

Holdet seg inne

Daniel Eriksen (23) er fra Gimlekollen i Kristiansand. Han bor på Grünerløkka i Oslo. Eriksen har valgt å holde seg inne, etter oppfordring fra politiet.

— Jeg var på jobb i Nydalen da bomben gikk av. Jeg hørte ikke smellet så godt. Jeg hadde egentlig lyst til å gå ned i området for å se på hva som har skjedd, men politiet har sagt at folk må holde seg inne. Årsaken er at området ikke er sikkert. Politiet vet jo ikke så mye om det som har skjedd ennå, sier Eriksen til fvn.no.

Panikk

Fædrelandsvennens reporter Ingrid Michalsen er i Oslo og hørte smellet. Hun forteller klokken 16.30 at det er panikkliknende tilstander i sentrum. Helikoptere flyr over byen og det er endeløs uling fra sirener.

— Jeg hørte bare at det smalt så det klirret i vinduene. Jeg skjønte med én gang at her har det vært en eller annen type eksplosjon. Like etter hørte vi masse sirener, sier Michalsen, som var på Harald Hårdrådes Plass, et stykke unna Youngstorget, da eksplosjonen skjedde.