VALLE: Den 12. april var Fædrelandsvennen med da forskere merket en villreinbukk i Setesdal Vesthei. To døgn senere ble den funnet død. Dyret tålte ikke bedøvelsen det ble utsatt for under monteringen av GPS-sender.

— Det var et trist syn som møtte oss da vi fant dyret, sier Peter Hermansen i Statens Naturoppsyn (SNO) til Fædrelandsvennen. Den en gang så flotte bukken på 81 kilo ble funnet i ei solhelling og bar tydelig preg av å være ravnemat.

”Dyret har ikke tålt immobiliseringen, dvs. ikke tålt anestesien”, skriver Roy Andersen og Olav Strand i Norsk institutt for naturforskning i et notat til Forsøksdyrutvalget.

Da Fædrelandsvennen overvar merkingen av den bedøvde reinsdyrbukken, kommenterte både veterinær Øystein Os og forsker Roy Andersen fra Norsk institutt for naturforskning at oppvåkningen tok lengre tid enn vanlig. ”…dyret virket apatisk”, heter det i rapporten.

Bedøvelsespil

Årsaken til at villrein merkes med GPS-sendere, er for å lage kart som viser villreinens vandringer. Kartet blir benyttet som grunnlag for forvaltning av villreinen og dens leveområder, men også til arealplanlegging i ”villreinkommunene”.

Det blir benyttet helikopter under merkingen. I lav høyde stiller helikopteret seg foran reinsdyrflokken. Det var veterinær Øystein Os som skjøt bukken med bedøvelsesgevær. Ifølge rapporten ble det foretatt to påflygninger på til sammen 50 sekunder før dyret ble påskutt med pil. Deretter landet helikopteret på en fjelltopp like ved. Derfra fulgte forskerne dyret i kikkert til det våknet etter 14,5 minutter. Bukken var bedøvd i til sammen en time.

Den 14. april ble det mottatt melding om at GPS-senderen ikke hadde flyttet på seg det siste døgnet. Peter Hermansen og en kollega fra SNO dro inn for å se etter dyret.

— Vi håpet at bukken bare hadde mistet senderen. Dessverre hadde den ikke det, sier Hermansen.

Første tap.

Forsker Olav Strand i Norsk institutt for naturforskning er ansvarlig for merkeprosjektet.

Han sier til Fædrelandsvennen at dyret ikke var bedøvet lengre tid enn normalt. Han synes det er beklagelig at bukken døde.

— Men vi har merket ca. 150 reinsdyr nå og dette er det første dyret vi har mistet, sier han.

Strand sier at å fange ville dyr ikke er uten risiko.

— Selv om det oftest går bra, må man regne med at det kan gå galt, sier Strand.

Forskeren regner ikke med at dette vil få konsekvenser for merkingsprosjektet.

Rådgiver Gunvor Knudsen i Forsøksdyrutvalget sier til Fædrelandsvennen at denne saken ikke er behandlet i utvalget enda.

— Vårt inntrykk er at slikt skjer relativt sjeldent, men anestesi er alltid forbundet med en viss risiko, også for oss mennesker, sier hun.