FARSUND: Bent Tønnesen var 35 år gammel da han på en jobbreise i 2006 helt uforskyldt ble truffet av traileren som ble kjørt av en polsk sjåfør.

— Han opplevde det som er vår alles store skrekk. Han ble truffet av et vogntog på blankslitte dekk. Han brakk nakken, fikk hodeskader og nå trenger han kontinuerlig bistand, sa Tønnesens prosessfullmektig Christian Lundin under rettssaken som startet i Lister tingrett på tirsdag.

Tønnesen og hans advokat krever 13,8 millioner i erstatning fra selskapet der traileren var forsikret.

Tar tid

TOTALVRAK: Bent Tønnesens bil ble totalvrak i sammenstøtet i 2006. Det er forsikringsselskapet der traileren var forsikret han nå møter i retten. Foto: Tore Sevheim

Den nå 41 år gamle Tønnesen møtet i retten sammen med sin kone. Ifølge det svenske forsikringsselskapet Trygg-Hansa, har de nå utbetalt 4,18 millioner i erstatning til Tønnesen og 130.000 kroner han har hatt til juridisk bistand.Tønnesen sier gjennom sin prosessfullmektig Christian Lundin at han ennå ikke har mottatt pengene. Lundin mener uansett at forsikringsselskapet har trenert hele saken.

— Dette er en sak der et svensk selskap driver transport i Norge. De driver sosial dumping ved å leie inn en polsk sjåfør, og så skjer denne ulykken som kunne ha skjedd hvem som helst. Så dytter forsikringsselskapet en advokat fremfor seg når de skal gjøre opp for seg, sier Lundin til Fædrelandsvennen.

Bent Tønnesen har konsentrasjonsproblemer og problemer med å snakke. Han sier ja til å bli tatt bilde av, men overlater til sin prosessfullmektig å svare på spørsmål.

— Livet hans er snudd opp ned. Fra å være en aktiv samfunnsborger, er han nå fullstendig avhengig av hjelp, sier Christian Lundin.

Uenige

Ifølge Lundin har det vært umulig å bli enig med forsikringsselskapet.— Ikke engang inntektstapet han har hatt er det mulig å bli enige om. De satser på at han gir opp. Hvis du ser på alt de ikke dekker av utgifter, er det innlysende hva de driver med, sier Lundin.

Han mener forsikringsselskapet leker katt og mus med Tønnesen.

— Jeg har bare opplevd noe tilsvarende en gang tidligere, og det var da forsikringsselskapet i saken til Katrine Bråtane mente at det ved erstatningsutmåling skulle gjøres fradrag for sparte utgifter til sko siden hun var lam i beina, sier Lundin.

Vil betale

Forsikringsselskapet Trygg Hansa er representert i retten gjennom sin prosessfullmektig Terje Marthinsen som avviser at saken har et spesielt høyt konfliktnivå.

— Dette er en tragisk og vanskelig sak, men problemstillingene er velkjente. Det går både på juridisk vurdering og bevisvurdering som partene ikke er enige om, sier Marthinsen.

Partene er uenige om både hva Tønnesen vil ha i inntektstap, hva han skal ha i oppgjør etter å ha bygget om boligen og hvor mye av hjelpen han trenger som skal dekkes av forsikringsselskapet.

— Forsikringsselskapet har forsøkt å sluttforhandle saken siden tidlig i 2010, men Tønnesen har ønsket å vente på ytterligere utredning, sier Marthinsen.

— Motparten mener dere trenerer saken?

— Det er utbetalt 4,2 millioner i tillegg til 130.000 i juridisk bistand, så saksøkte kjenner seg ikke igjen i dette. Selskapet har gjennom gjentatte henvendelser fra 2010 forsøkt å få en samlet løsning i denne saken, sier Marthinsen.

Blir ikke rik av erstatning

Skulle Tønnesen få utbetalt summen han har krevd, vil det være i øvre sjikt av det som er utbetalt i Norge. Ifølge foreningen Personskadeforbundet LNT, er den høyeste erstatningssummen en domstol har tilkjent 15 millioner, men denne ble anket for så å bli avgjort med et høyere forlik.

Foreningenes assisterende generalsekretær, Per Oretorp, synes ikke 13 millioner høres mye ut for en trafikkskade der en 35-åring har fått store lammelser, hodeskader og må ha hjelp døgnet rundt.

— Dette er penger som skal vare hele livet. For en mann på hans alder, som skal leve til han er over 80, blir det ikke mye penger på hvert år. Man blir ikke rik av erstatningsutbetaling, sier Oretorp.

Det som trekker opp kravene i slike saker, er for det første tapt arbeidsfortjeneste.

— Det kan dreie seg om store penger når det er snakk unge mennesker som har et langt yrkesliv fremfor seg og planer om å gjøre karriere, sier Oretorp.

For det andre skal det utbetales erstatning slik at den skadde kan fortsette å leve et så normalt liv som mulig, med ferier og sosial omgang. Dette blir ikke alltid sikret gjennom offentlige tjenester og resultatet er at mellomlegget blir krevd dekket av erstatningen, noe som ofte utgjør et stort beløp.