NYTT: Første etasje i Ole Tørresens sjøbod er steinlagt, med åpen kjøkkenløsning, bad og trapp opp til soveromsetasjen. Foto: Torstein en
HISTORISK: Dette historiske bildet viser sjøbodene slik de lå før. I ettertid har alle endret takvinkelen og fått bedre plass på loftet. Foto: Torstein en
MED LOVLIG SENG: Med godkjenningsbrev fra Plan- og bygningsetaten i Kristiansand i hånd kan Ole Tørresen endelig overnatte lovlig i sjøboden sin i Vragesløyfen på Flekkerøy. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND/FLEKKERØY: Etter fem år med politisk tautrekking om Flekkerøyplanen, fikk Ole Tørresen, som den aller første på Flekkerøy, godkjent sjøboden sin for overnatting.

— Media har skapt dårlig samvittighet ved å fremstille det som om vi alle hadde ulovlige boder. Jeg har følt meg som en halvkjeltring. Det har vært litt vondt for meg. Derfor var jeg tidlig ute med å søke om godkjenning. Jeg er veldig glad for at vi nå har papirer på at vi kan overnatte i bua, sier Tørresen.

Onsdag skrev Fædrelandsvennen at plan- og bygningsetaten antar at svært mange av rundt 430 sjøboder kommer til å bli godkjent for såkalt kombinert bruk. Det betyr at bodene ikke får status som hytte, men kan brukes til fritidsformål.

Bygde i 2005

Tørresen arvet en gammel, råtten sjøbod i Vragesløyfen for ti år siden. Han søkte, og fikk lov til å rive og bygge en ny i 2003. Den sto ferdig i 2005. Taket ble mindre skrått, og i dag har Tørresen en to etasjers isolert sjøbod, med innlagt dusj, vann og avløp med tre soverom.

I godkjennelsen han fikk oversendt per e-post tirsdag ettermiddag, heter det seg formelt at sjøboden har fått dispensasjon for kombinert bruk som sjøbod og til fritidsformål. Den kan også innredes deretter.

2,5 millioner

Utenfor har han tinglyst brygge med to eller tre båtplasser, og det tilhører også en biloppstillingsplass.

— Jeg antar at sjøboden har en verdi på rundt 2 - 2,5 millioner kroner nå, sier Tørresen.

Faren hans var fisker. Fordi fiskebåtene var store, ligger bryggetomtene skjevt ut fra sjøbodrekken i Vragesløyfen.

— Jeg aner ikke hvor gammel boden var, men den har "alltid vært der". Min far er borte. Jeg fisker ikke. Sjøboden var arven min. Alternativet var å rive den eller bygge opp på nytt. Jeg har vært helt åpen med kommunen, og alt har vært godkjent, sier Tørresen.

Vann og avløp

I dag er det et krav at bodene har innlagt strøm, vann og avløp for å få godkjennelsen. En av bodene i rekken til Tørresen ble ikke med, da naboene gikk sammen om å legge inn vann og avløp og investere i pumpe og kobling til det kommunale.

Tørresen medgir at det er et lite paradoks at den gamle, nøkterne boden til naboen vil ha større problemer med å få overnattingsgodkjenning enn ham.

— Noen vil kalle det en tilsnikelse, når vi har lagt inn vask, do og dusj ettersom vi hadde anledning til å legge inn vann og avløp. Men vi har aldri hørt at vi har gjort noe galt, og jeg har vært helt åpen med kommunen. Jeg har betalt eiendomsskatt på stedet som fritidsbolig, og for meg har det også vært en aksept fra kommunen, sier Tørresen.

Vanskelig å fastsette

Eiendomsmegler Gustav Sædberg sier godkjennelsen vil være en klar fordel for selgerne.

— Jeg tror mange har ventet med å selge for å få stempel som godkjent. Kanskje vi nå får et renn av sjøbodsalg på Flekkerøy. Det er vanskelig å anslå hvor stor verdiøkningen er. Det er store forskjeller på Flekkerøy også, sier Sædberg.