I VINDUET: Det er vanskelig å se ut til elva utenfor huset. Nissene tar hele vinduet. Foto: Sondre Steen Holvik
TAR PLASSEN: Akkurat rundt juletider kommer familiebildene litt i bakgrunnen i huset til Aud-Jorunn Sundtjønn. Foto: Sondre Steen Holvik
OVER ALT: Nissene er i hele huset. Foto: Sondre Steen Holvik
PÅ TUR: Nisse på skitur. Foto: Sondre Steen Holvik
UTSTILLING: Aud-Jorunn bruker mye tid på nisseutstillingen. Foto: Sondre Steen Holvik
FAVORITTEN: Lurifax får være fremme når alle de andre nissene pakkes sammen. Foto: Sondre Steen Holvik
GODT HUMØR: Eieren sier at alle blir i godt humør av å se de blide nissene. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Jeg har snakket om å trappe ned, men barnebarna sier nei. De mener bestemor må ha alle disse nissene, sier Aud-Jorunn Sundtjønn.

I hele huset

Inne i huset på Tveit er det nisser over alt. Du trenger forresten ikke å gå inn i huset før nissene møter deg. De omkranser hele inngangspartiet, fortsetter i vindfanget, gangen, kjøkkenet og i stuene. Det er nisser på veggen, på bordene, på kjøkkenbenken, i stolene, i hyllene, i vinduskarmen.

— Ja, de slipper også inn i skapene til den fineste porselenen, sier Aud-Jorunn.

Fædrelandsvennen har besøkt nissehuset før. Da hadde hun rundt 700 nisser. Siden har det tatt enda mer av.— Jeg overdriver ikke når jeg sier 1000. Det er nok enda flere, sier nissemoren.

Hun har mange favoritter hun liker å vise frem. Her er unge og gamle nisser. Noen spiller og synger, andre har ski på seg. Den største yndlingen er imidlertid Lurifax.

— Dette er mor sin gutt, sier Aud-Jorunn, og løfter den hjemmestrikkede nissen opp og snakker til den som et lite barn.

— Når de andre pakkes ned om et par uker, så får han være fremme hele året, sier hun. De har vært i stua siden månedsskiftet oktober/november.

Plass til flere

— Jeg finner dem frem nesten to måneder før jul. Så bruker jeg mange dager på utstillingen, sier Sundtjønn. Hun legger mye arbeid i å plassere dem ut.

— Jeg ønsker å lage et spill av liv. Jeg blir så glad av disse blide ansiktene, sier hun som har samlet siden slutten av 60-tallet.

— Men nå har du vel ikke plass flere?

— Å, jo da. Jeg har fått flere nye i år. Vi får inn en del til.