KRISTIANSAND: — Jeg føler de ansatte i barnehagen må snu på hver krone hver gang de skal kjøpe noe eller finne på ting. For eksempel blir det færre turer til byen og mindre penger til lekeapparater og utstyr, sier Jan Gerhard Rødal, foreldrerepresentant i Søm barnehage.

Han hadde, sammen med cirka 500 meningsfeller, møtt opp på Øvre Torv før møtet i oppvekststyret klokken 17 tirsdag. Her ble det holdt appeller fra scenen og etterpå ble alle oppfordret til å gå inn til politikerne i rådhuset da møtet begynte.

De fleste tok oppfordringen, og møterommet var stuet fullt med plakatbærende og engasjerte personer. Køen sto ut i ganga og utenfor sto resten som ikke en gang kom seg innenfor døra. Det var så vidt politikerne klarte å trenge seg igjennom mengden for å komme ut til serveringsbordet med kaffe, mineralvann og wienerbrød.

- Lovbrudd i kommunale barnehager

KØ: De som ikke fikk plass i møtesalen, sto i kø i ganga utenfor oppvekststyrets møte. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foto: Kristin Ellefsen

Kan ikke reise til byen

— For oss betyr det for eksempel at ting barnehagen blir invitert til i byen, må de sannsynligvis si nei til. De kan ikke ta buss og må ta maxitaxi når de skal til byen, og det koster mange hundre kroner, sier Rødal, som ble stående i ganga utenfor møtesalen sammen med sønnen Jakob (4) og Jenny (2,5), som begge går i Søm barnehage.

I GANGEN: - Jeg tror de fleste politikerne skjønner alvoret. De har en tøff jobb de også, sier Jan Gerhard Rødal, som sto i gangen utenfor møtesalen på rådhuset sammen med barna Jakob (4) og Jenny (2,5). FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foto: Kristin Ellefsen

Oppvekststyret har i dag fått første tertialrapport som viser et merforbruk i barnehageetaten på 2,4 millioner kroner på årets fire første måneder. Etter underskuddet på 23,3 millioner i 2009, er barnehagene pålagt et kostnadskutt på 9,7 millioner i år.

Blant annet har dette ført til kutt i vikarbruk når hver avdeling må spare 40.000 kroner i løpet av et år.

— På sikkerheten løs

Før demonstrasjonen startet i 16.30-tiden, satt Eli Eik-Hvidsten, styremedlem i barnehageforeldreutvalget (Bafu), på brosteinene på torvet og skrev slagord på plakater. «Et godt sted å være?» lød en av dem.

- Er de kommunale barnehagene i Kristiansand et godt sted å være?

— De har ikke de beste forutsetningene med det budsjettet de har fått. Det begynner å gå på sikkerheten løs når de ikke kan leie inn vikarer og reparere ting som blir ødelagt, svarer Eik-Hvidsten.

GODT STED? Eli Eik-Hvidsten, styremedlem i Bafu, skrev slagord på plakater før aksjonen startet. Hun mener det går på sikkerheten løs når det ikke er råd til å leie inn vikarer. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foto: Kristin Ellefsen

Lange arbeidsdager

Signe Blom er ansatt i Linerla barnehage og møtte på torvet med datteren Emilie (6), som går i barnehage på Flekkerøya.

— Jeg merker innsparingene ganske tydelig. Det er ikke penger til vikarer, og dermed blir det lange arbeidsdager til tider, sier hun.

— Når vi ansatte blir trøtte og slitne, er det ikke godt for barna, legger hun til.

Blom sukker oppgitt når hun forteller at de også i hennes barnehage har fått flere barn, men ingen flere voksne, som følge av innsparingene.

— En eller annen plass må pengene finnes. Ungene kan ikke rope høyt, og det er urettferdig å ta fra noen som ikke selv kan si ifra, sier hun.

LANGE ARBEIDSDAGER: Signe Blom, ansatt i Linerla barnehage, beretter om lange arbeidsdager i år. Til venstre datteren Emilie (6). FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foto: Kristin Ellefsen

Brudd på loven

Reidun Johre, leder i Bafu, var den første som holdt appell på Øvre Torv.

— Når barnehagene ikke kan ta seg råd til å ta inn vikarer når noen er syke eller det er møter, klarer de ansatte da å ha oversikt over barna? spurte hun.

— Dette kan ikke fortsette. Ofte blir det færre ansatte per barn i avdelingene, og det er et brudd på barnehageloven, fortsatte Johre.

- Må slåss nå

Renate Grødum, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Kristiansand, mente ordfører Per Sigurd Sørensen hadde brutt et løfte.

— Han har forsikret at det økonomiske underskuddet ikke skal gå ut over kvaliteten i barnehagene vi har. Det er i dag lite troverdig, for det er akkurat det som skjer nå, sa hun.

— Mangel på bemanning kan ikke kompenseres ved at de ansatte jobber dobbelt så fort eller dobbelt så lenge, la hun til.

Også representanter fra Delta og fylkeslaget i Utdanningsforbundet holdt appeller.

— Vi må slåss nå, eller leve med konsekvensene, avsluttet Svein Ove Olsen, nestleder i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.