AGDER: En mild start på vinteren og vinden som har herjet de siste dagene har skapt utfordringer for de ansatte ved Sørlandets skisteder. Men nå ser forholdene ut til å bedre seg frem mot en nyttårshelg mange sørlendinger velger å tilbringe i fjellet.

Mye nysnø på Hovden

— Det er ingen grunn til å tvile på forholdene her, sier Sture Chr. Pilegård, daglig leder ved Hovden alpinsenter, til fvn.no.

Han forteller at de måtte holde Breive-bakken stengt torsdag på grunn av værforholdene. Men i dag har det kommet 20-25 centimeter nysnø, og Pilegård satser på å holde hele anlegget åpent i helgen.

— Nå er sålen i bakken sterkere enn noensinne, sier han.

I tillegg er langrennsløypene på Hovden kjørt opp i dag. Det ligger nå 85 centimeter snø i bakken og én meter i terrenget på Hovden.

Bare barnebakken åpen på Eikerapen

På Eikerapen er det derimot litt dårligere stelt.

— Det er kun barnebakken vi klarer å ha åpen. Den holder vi åpen gratis i morgen, sier driftsleder Kenneth Abrahamsen.

Han opplyser at all natursnø har forsvunnet, og det er kun kunstnø igjen i bakken.

— Det er ikke så mye å kyte av for øyeblikket, dessverre, sier han.

Litt lysere på Brokke

Jan Wojtaszek, daglig leder ved Brokke alpinsenter, fortalte tirsdag om en svært tung start på sesongen. I dag ser han noe lysere på helgen som kommer.

— For første gang ser det noenlunde greit ut, sier han om forholdene når fvn.no ringer torsdag kveld.

Han melder om at de har bevart snøen i barnebakken og i barneområdet, og at det er seks kilometer med langrennsløype i lysløypa som er tråkket.

— Jeg tror ikke det er mer enn 50 centimeter snø i terrenget, men i bakken er det mellom 70 og 100 centimeter. Men det er veldig varierende og usedvanlig vanskelige forhold. Det er ikke alle deler av nedfartene som er i bruk, for det er forblåst og fonner, sier han.

I dag har det falt fem centimeter våt snø på Brokke.

Venter storinnrykk i Sirdal

I Sirdal meldes det at 20 centimeter nysnø har falt i løpet av torsdagen. Torsdag var det kun én av bakkene på Tjørhomfjellet og én på Ådneram som var åpne i Sirdal.

— Det er kjempeflott i heia, selv om det har blåst skikkelig i dag. I morgen er det meldt flotte forhold. Ut ifra telefoner og meldinger, venter vi storinnrykk i morgen, sier daglig leder Ole Johan Tjørhom ved Tjørhomfjellet på telefon fra brøytebilen torsdag kveld.

Han mener det ligger 80-90 centimeter i bunnen av bakken og godt over en meter i heia. Foreløpig ligger det an til at barneheisen og stolheisen er åpne fredag, sistnevnte med to av tre nedfarter åpne.

— Vi har nok snø til å åpne hele anlegget, men det spørs om vi får preparert alt, sier han.

Lite snø på Gautefall

På Gautefall har det ikke kommet snø torsdag.

— Vi har fem bakker og tre heiser åpne hver dag. I terrenget har mildværet tatt på snøen. Jeg tør ikke si noe om åpne langrennsløyper, sier alpinsjef Bjørn Halvor Roalstad.

Bakken er delvis bar og dekket med opp til 15 centimeter snø på skyggepartiene. Det er stolheisen og to tallerkenheiser som er åpne.

— I bakken er det kunstsnølaget som gjør at det er snø, sier han.

Roalstad forteller om mange utenlandske turister i romjula, men færre sørlendinger.

— Jeg har nok merket at det har vært litt stille på dagsturistene, sier han.

10 cm nysnø på Ljosland

På Ljosland skisenter meldes det om en snødybde på 60 cm ved Varmestova, mens snødybden ved Ljoslandsvannet er på 25 cm.

— I går fikk vi rundt 10 centimeter med nysnø i området påhøyde med Varmestova, sier daglig leder Gunvor Ljosland ved Ljosland skisenter.

De har begge trekk åpne fra klokken 11 til 16. — Ellers er det fine forhold i bakken, og i ettermiddag er vi også klare for sesongens første afterski. Skiløyper til Lakkenstova er også oppkjørt og alt tyder på at vi får en strålende skihelg på Ljosland, sier hun.

Det har ikke lyktes fvn.no å komme i kontakt med daglig leder ved Bortelid alpintsenter torsdag kveld, men ifølge skistedets nettside er det 40 centimeter snø. Torsdag var kun familietrekket og skibåndet åpent.