KRISTIANSAND: I dag sprenges skalaen for nitrogendioksid i Bergen.

De to målestasjonene i byen viser begge rekordhøye mengder av stoffet akkurat nå.

Også i Oslo og Kristiansand er luftkvaliteten svært dårlig for øyeblikket, og karakteriseres av Vegvesenets og SFTsnettsted luftkvalitet.info som helsefarlig for utsatte grupper.

Det innebærer at allergikere og personer med alvorlige hjerte— eller luftveislidelser ikke bør oppholde seg i svært forurensede områder. Også friske personer kan oppleve forbigående slimirretasjoner og ubehag. Sensitive personer bør ikke befinne seg i utsatt område.

I Oslo ventes generelt mye forurenset luft innenfor Ring 3 og langs større og sterkt trafikkerte veier. De høyeste konsentrasjonene kommer i forbindelse med rushtidene. Utover ettermiddagen og kvelden ventes det mye forurenset luft fra svevestøv i områder med vedfyring.

Trafikk er årsaken

Men det er ingen tvil om hva som forårsaker mest forurensing.

— NO2 genereres direkte av trafikken, opplyser The Nguyen Than ved Norsk Institutt for Luftforskning til Bergens Tidende.

200 mikrogram per kubikkmeter regnes som tålegrensen for NO2. Akkurat nå har målestasjonen på Danmarks plass i Bergen registrert mer enn 352 mikrogram per kubikkmeter.

De andre måleparameterne for svevestøv ligger for øyeblikket under grenseverdiene.

Klokken 13.00 er det innkalt til krisemøte i Bergen kommune. Alle berørte etater samles for å diskutere mulige akuttiltak mot smogen.

— Det er den verste dagen vi ser nå. Vi har aldri hatt så bratt kurve på morgenen noensinne, sier leder Ingvar Tveit i kommunens helsevernetat.

- Som et drivhus

— Vi har varmegrader på Ulriken nå som gjør at vi får ekstreme luftdannelser. Vi er som et drivhus. Det er et tett lokk over oss.

Tveit oppfordrer folk med astma, lungesykdom og alvorlige hjertesykdommer til å holde seg unna områder med forurenset luft. Han sier at selv friske mennesker vil merke den dårlige luftkvaliteten ved for eksempel slimhinneirritasjon.

— Vi får smake vår egen medisin nå, sier Tveit.