AGDER: — Markedet er helt tømt for våpenskap nå. Fra i slutten av juli vil vi få inn nye leveranser, sier Glenn Bruskeland Eidshaug, varehussjef på XXL i Sørlandsparken.

Han vil ikke oppgi hvor mange våpenskap varehuset i Kristiansand har solgt, men opplyser at det er langt mer enn 100, siden påbudet om våpenskap ble kjent i fjor.

”Markedet er helt tømt for våpenskap nå. Fra i slutten av juli vil vi få inn nye leveranser

Glenn Bruskeland Eidshaug, varehussjef på XXL Må ha våpenskap uansett I vår skrev Fædrelandsvennen at det finnes 86.489 våpen i landsdelen. Fra før har regelen vært at du skal ha våpenskap om du eier en pistol eller flere enn fire våpen.

Nå må du ha våpenskap uansett, også om du eier et luftgevær med større enn 17 kaliber ammunisjon. Kort sagt; alle registreringspliktige våpen skal inn i våpenskap.

Varehussjef Eidshaug forteller at man må ut med fra 2000 kroner og oppover for et våpenskap. Mange leverer derfor inn våpen til førstekonsulent Svein Heldal i politiet, på lageret på politihuset i Kristiansand

— Vi har fått inn mer den siste tiden fra folk i Kristiansand som har våpen liggende og ikke vil kjøpe våpenskap. Det er veldig bra, bare de siste ukene har det nok kommet inn rundt 25 våpen, sier Heldal.

Bot selv om du har bestilt

Innehaver av Jakt og Friluft i Arendal, Are Venemyr, forteller at butikken har solgt over 1000 skap bare i år.

— Nå får vi inn 100 skap til uka. Men fortsatt er det noen av de mindre skapene her.

At folk med våpen har bestilt men ikke fått skap i tide, er ikke noe politiet vil godkjenne uten videre.

— Det kan kanskje virke firkantet, men folk har visst om at dette påbudet vil komme i lang tid, så jeg kan ikke garantere at en kvittering på bestilling holder. Det vil vi vurdere fra tilfelle til tilfelle, sier Magnus Andreassen, politiinspektør ved Agder politidistrikt.

Tar ikke stikkprøver

Men Andreassen opplyser at politiet ikke kommer til å dra rundt til alle som er registrert med våpen for å sjekke.

— Nei, men om vi får opplysninger eller sitter med info, vil vi kunne dra ut å sjekke. Det vanligste blir nok likevel at det sjekkes av politiet i forbindelse med innbrudd og lignende.

Har du våpen som ikke er innelåst i våpenskap vil du få en anmeldelse, en bot på mellom 5000-10000 kroner, samt risikere å miste våpentillatelsen.

Andreassen tror ikke det vil være mange tilfeller av verken folk som har bestilt og ikke fått skap nå i sommer, eller folk som velger å ikke kjøpe skap.

— Folk med våpen er som regel ordentlige mennesker, som jeg tror vil rette seg etter loven, sier Andreassen.