KRISTIANSAND: Mennene som står tiltalt for å ha forlatt Asbjørn Hovet hjelpeløs i Otra, samt vold mot ham, forklarte seg i Kristiansand tingrett mandag.

Alle tre mener Hovet var redd for å svømme tilbake til land mens de stod på bryggekanten.

— Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg så han svømme utover. Vi prøvde å rope han opp, men han var nok redd. Jeg ropte til ham at jeg kunne kjøre ham hjem. Jeg fikk aldri noe svar, sa den ene av de tiltalte, en 20 år gammel mann fra Songdalen.

Nektet straffskyld

De tre mennene på 24, 22 og 20 år svarte alle benektende da de fikk spørsmål fra dommeren om de erkjente straffskyld etter tiltalen.

— Jeg oppfattet det aldri som en farlig situasjon for ham. Han holdt seg flytende i vannet, og svømte greit, sa 24-åringen i sin forklaring.

Fire andre personer skal ha kommet til, men de forlot stedet etter om lag ti minutter. Ifølge 20-åringen var da Hovet halvveis ute i elva.

— Jeg håpet at han skulle komme seg opp da vi gikk derifra. Jeg ville hans beste, sa 20-åringen.

- Kastet golfball

Det hele skal ha startet da to av de tiltalte, 24-åringen og 20-åringen, ble oppsøkt av Hovet i en bil på parkeringsplassen ved svømmehallen. Hovet kom fra festivalen Palmesus på Bystranda, hvor også de tiltalte hadde vært til stede.

Hovet skal ha hatt en golfball i den ene hånden, og mobiltelefonen i den andre.

— Han stakk hodet inn i bilen og spurte om vi ville være med på fest. Vi svarte nei, og han smalt igjen døra. Jeg valgte å se bort fra det, og kjørte videre. Da hørte jeg et smell, og kunne fort koble sammen at det var golfballen. Vi hoppet ut av bilen, og gikk fort mot ham. Da slo han meg én gang før han begynte å løpe, sa 20-åringen.

24-åringen og 20-åringen skal deretter ha løpt etter Hovet, og nådde ham igjen i Elvegata, hvor det oppstod et basketak mellom de tre.

— Han kom seg løs. Jeg fikk armen hans i ansiktet. Det var da jeg stoppet og ga opp, sa 20-åringen, som ifølge sin forklaring ble stående i Elvegata sammen med den 22 år gamle tiltalte.

24-åringen skal ha løpt etter Hovet ned mot Otra, hvor han ifølge sin forklaring så avdøde stupe uti.

— Han så på meg da jeg rundet hjørnet. Han smilte til meg, så snudde han seg og stupte uti vannet. Jeg ropte til ham om vi skulle hjelpe ham opp. Etter fem-seks minutter tenkte vi at han var redd, og at han mest sannsynligvis ville svømme til land hvis vi dro, sa 24-åringen.

Varslet ikke

22-åringen ble igjen for å snakke med en vekter som kom til stedet, men han skal ikke ha nevnt noe til vekteren om personen som lå i vannet. I stedet skal han ha spurt om hjelp for en skade han pådro seg i en slåsskamp tidligere på kvelden.

— Synes du ikke dette er rart at du var mer opptatt av såret ditt enn mannen som lå i elva? ville aktor Dennis Danielsen vite.

— Jeg trodde han kom til å komme seg opp, svarte 22-åringen.

Ingen av dem skal ha tenkt på å varsle politiet eller hjelpemannskaper.

Hovet ble senere funnet druknet i elva. Han ble meldt savnet av moren mandag 27. juli, og siste sikre livstegn fra ham var like over midnatt natt til 26. juli.

En omfattende leteaksjon ble satt i gang, og Hovet ble funnet omkommet på fire-fem meters dyp i Otra torsdag 30. juli.

Da han ble obdusert, ble det konkludert med at han døde av drukning. Det ble også funnet skader på Hovets hals som ifølge de sakkyndige skyldes stump vold eller fall mot en gjenstand.

I tillegg til tiltalen for å ha forlatt Hovet i hjelpeløs tilstand i Otra, står mennene også tiltalt for vold mot ham. Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at de tre tiltalte i forkant av at Hovet havnet på elva, dyttet eller kastet ham i bakken, samt slo ham gjentatte ganger.

Kikket ned

To av dem kikket ned i pulten da tiltalen ble lest opp, mens den tredje kikket rett fram.

— To av de tiltalte har bekreftet fysisk kontakt, men av en annen og mindre karakter enn det et vitne har observert. De har også bekreftet at de var ved Otra, og observerte en person som fløt i elva. De har imidlertid forskjellige versjoner av hendelsesforløpet, sa aktor Dennis Danielsen under sin innledning i Kristiansand tingrett mandag formiddag.

Ytterligere fire personer har hatt status som mistenkte, men sakene mot dem er blitt henlagt på grunn av bevisets stilling.

Må bevise direkte årsak

  • Samtlige som gikk fra stedet, så at Asbjørn Hovet befant seg i elva. De oppfattet det som at Asbjørn ikke var i fare, og at han ville svømme i land da de gikk fra stedet. Ingen av dem varslet politiet eller andre om personen i elva, sa Danielsen.

For at de tiltalte skal bli dømt for å ha latt en person forbli i hjelpeløs tilstand, hvor forbrytelsen hadde døden til følge, må påtalemyndigheten bevise at det som skjedde i forkant var direkte årsak i at Asbjørn Hovet havnet i elva.

Kristiansand tingrett har satt av fire dager til rettssaken.

Fvn.no følger rettssaken.