KRISTIANSAND: — Vi tar stadig nye prøver, men vi har ikke funnet årsaken til listeriafunnene ennå. Nå går vi bredt ut for å finne årsaken, sier Øyvind Svendsen, eier av Maxi Catering, som lager Gorine salater.

Etter at listeria ble funnet i flere av Gorines skalldyrsalater, har bedriften og Mattilsynet jobbet på spreng for å finne årsaken. Listeria kan forårsake abort hos gravide og være farlig for andre grupper med nedsatt immunforsvar. Ifølge Mattilsynet kan bakterien forårsake hjernehinnebetennelse og magebesvær. Svendsen kjenner ikke til at folk har blitt syke etter at listeria-infiserte produkter kom ut på markedet. Men han har fått telefoner fra bekymrede salat-spisere.

— Vi har hørt fra noen som kan ha spist av produktene og som er bekymra, spesielt i de gruppene som er utsatt. Vi har sagt at de må ta kontakt med legen sin for sikkerhets skyld, sier Svendsen.

Inntil videre skal det ikke være mulig å få kjøpt Gorines skalldyrsalater i butikkene. Når produksjonen startet opp igjen, vil det være i tett samarbeid med Mattilsynet.— Forbrukerne skal være helt trygge på at produktene vi sender ut i butikkene fremover er fri for listeria, sier Svendsen.

— Hvordan er stemningen hos dere nå?

— Jeg må si at vi har fått oss en skikkelig nedtur i forbindelse med dette. Men nå er vi i gang med prøveproduksjon og ser på rutinene våre, sier Svendsen.

Alle skalldyrsalater med holdbarhetsdato fra 18. september til og med 5. oktober skal kastes eller leveres tilbake til butikken.