SKAGERRAK: — Isen ligger cirka fem nautiske mil fra Oksøy. Det er et belte som i dag tidlig var fem nautiske mil, nå har det minket av og er omentrent tre nautiske mil. Det begynner å løse seg opp og er ikke sammenhengende is lengre, sier overstyrmann på Superspeed, Helge Aas, til fvn.no.

På morgenavgangen fra Kristiansand klokka 8 i dag var isen relativt sammenhengende. Da båten returnerte fra Hirtshals noen timer senere var det langt mindre is i vannet.

— Det er bare flak på 10-20 centimeter, sa Aas på returen mot Kristiansand.

Mindre fartøyer har de siste dagene hatt problemer i Oslofjorden og i Skagerrak. Danskebåtene som går til Hirtshals kan gå i cirka 60 centimeter tykk iser. Isen legger seg ikke i Skagerrak hvert år, men er ikke noe unikt fenomen.

— Jeg har hørt historier fra lenge før min tid, hvor det har vært veldig mye is på området for mange år, sier Aas.

Sist gang sjøen mellom Norge og Danmark frøs igjen var vinteren 1986-1987. Da hadde ferjene problem med å komme seg til kai i Hirtshals på grunn av ismassene som presset mot kaia.

Ifølge Agderposten på nett har nordøstlig vind ført havisen bort fra kysten.

— Isen skaper for øyeblikket ingen spesielle vanskeligheter for kysttrafikken slik vi opplevde onsdag, sa overingeniør Ole Aasbø i Kystverket Sørøst i Arendal, til Agderposten tidligere i dag.

Aasbø opplyser at vindretningen har stor betydning for iskonsentrasjonen. Hvis vinden snur og det holder seg kaldt kan situasjonen endre seg.

— Slik det ser ut venter vi at det blir en del utfordringer fremover, fortalte Aasbø til fvn.no i går.

Se video i toppen av saken. Starten av klippet viser hvor mye is det var i dag tidlig og siste del hvor mye is det var i ettermiddag.

Foto: Bjørnar Rimereit