TVEDESTRAND: I går måtte rutebåten mellom Gjeving og Lyngør gi opp å kjøre på grunn av for mye is på fjorden. Det betyr at skolebarna i Lyngør får fri fra skolen dersom de ikke ordner seg privat transport, skriver Tvedestrandsposten.

Ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene, har engasjert seg i saken, og varslet sykehuset i Arendal om at eventuelle utrykninger til Lyngør må gjøres med helikopter. Han har også vært i kontakt med Skipskontrollen i Kristiansand for å høre om privatbåter kan få dispensasjon til passasjerfrakt en kort periode, men på grunn av veldig strenge regler vil det ikke være mulighet til å få gjennomført dette i praksis.

Ikke aktuelt med isbryter

Ifølge ordføreren er det ikke aktuelt å leie inn en insbryter på det nåværende tidspunkt.

— Nei, det er ikke aktuelt slik jeg ser det nå. En råk fryser jo fort igjen, og en slik isbryter må i tilfelle bli liggende her i distriktet, sier Dukene, til Tvedestrandsposten.

Selv om ferga ikke klarer de rådende værforhold, så er det flere lokale båter som går. Fredrik Brodersen har en 45 fots skøyte som gikk greit mellom Lyngør og Gjeving i går. Han forteller at han har fraktet familiemedlemmer som skulle på jobb, og han tok med seg skolebarna.

— Jeg kan ta med alle som jeg har lyst til å ta med, sier Brodersen.

Få problemer ellers

Og foreløpig er det kun i Lyngør at de opplever problemer. Havnevakta i Kristiansand har ikke mottatt noen meldinger om at problemer med sjøisen.

I Lillesand har ikke sjøisen skapt de store problemene enda. Skolebåten går som den skal mellom Ågerøya og Lillesand.

— Skolebåten holder vel råken oppe, og det kan godt være at den råken holder. Men jeg kan jo ikke garantere at vi ikke får problemer, sier Hallvard Olsen, i ingeniørvesenet i Lillesand kommune.

Han forteller at om det skulle fryse til så har de ikke utstyr til å holde råken åpen.

— Da måtte vi i tilfelle leie inn en isbryter. Ellers så har vi jo noen små slepebåter som kanskje kunne kjørt opp en råk, påpeker Olsen.

Heller ikke i Ny-Hellesund har sjøisen skapt problemer.

— Vi har ikke hatt noen problemer. Den lokale båten kjører der uten problemer, forteller Tor Otto Kjær, oppsynsmann i Søgne kommune, til fvn.no.