KRISTIANSAND: — Vi er inne i en fase der vi innhenter opplysninger i forhold til det tekniske utstyret, sier seniorinspektør Alf Helgeland ved Arbeidstilsynet i Vest-Agder.

Under en operasjon der krana skulle løfte et utrangert elektrofilter, gikk noe galt, og bommen på krana knakk (bildet over).

BAKGRUNN: Kran veltet ved Xstrata

Løftet tungt

Nå kartlegges hendelsesforløpet forut for uhellet, der ingen kom til skade. En stund lekket det gass ut av ødelagte rør, men lekkasjen ble stanset raskt. Elektrofilteret som kranen skulle løfte vekk fra installasjonen, var mange tonn tungt.

- Hva skjedde egentlig?

— Det er vanskelig å si før vi får undersøkt saken nøye. Her må vi få inn mer kompetanse, sier Helgeland.

- Løftet kranen mer enn den var sertifisert for?

— Det er en av de tingene vi ser på, sier han.

- Det er altså ingenting som peker seg ut som én tydelig årsak til uhellet?

— Her må vi egentlig bare holde alle kortene åpne. Fra vår side blir det å gå inn på alle lover og forskrifter, selv om vi i utgangspunktet kun er inne på den tekniske biten, sier Helgeland.

Ingen siktelser

— Vi samarbeider med arbeidstilsynet i saken, og foretar egen etterforskning, sier Petter Sandell ved Allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Verken arbeidsgiveren Xstrata eller enkeltpersoner er foreløpig siktet.

— Men jeg understreker at vi fikk den foreløpige rapporten på bordet i dag. Nå skal vi arbeide for å avdekke hva som er årsaken til ulykken, og vil undersøke om mulig straffeansvar, sier Sandell.