FIKK E-POST MISBRUKT: Lars Erik Lyngdal mottok et svindel-brev fra en perifer Facebook-venn, men slettet det umiddelbart. To uker senere havnet han selv i saksa ved at hackere tok kontroll over e-post-kontoen hans. FOTO TORE-ANDRÉ BAARDSEN/ARKIV

KRISTIANSAND: – Det er fryktelig ubehagelig å vite at noen kan ta kontroll over e-postkontoen din og misbruke den på en slik måte, sier Lyngdal til fvn.no.

Svindelhistorie

Det var onsdag morgen at venner og bekjente av Lyngdal mottok tiggerbrev på e-post. I brevet, som er signert med Lyngdals fornavn, ber svindlerne mottakeren sende penger. De oppgir en klassisk svindlerhistorie om at Lyngdal har strandet på en flyplass i England og at bagasjen med pass og eiendeler er stjålet. Ambassaden har gitt han anledning til å fly hjem uten pass, men han trenger «raske» penger fra snille venner.

Det er helt korrekt at Lyngdal er på utenlandsferie, nærmere bestemt Sveits. Men han har både personlige effekter og pass i trygg varetekt.

– Det har vært et ras av telefoner og SMS fra venner og bekjente som har mottatt e-posten. Mens vi snakker piper det hele tiden. Jeg tror ingen er så dumme at de går på svindelen, men man føler seg maktesløs, sier Lyngdal.

Mange kontakter

Lyngdal jobbet i 12 år som assisterende fylkesmann i Vest-Agder. Før det underviste han ved Universitetet i Agder. Gjennom tidende har han opparbeidet seg et stort kontaktnett, og aner ikke hvor mange som kan ha mottatt svindeleposten.

– Jeg har ikke peiling, det er snakk om en haug med kontakter. G-mail-adressen har jeg hatt i seks – sju år. Det kan være fryktelig mange, sier Lyngdal.

Han frykter at e-posten også kan ha gått til en rekke kontakter som han ikke kjenner.

– Jeg vurdere å avvikle hele Gmail-kontoen. Så fort jeg får tilgang på en pc, må jeg sende ut en advarsel til alle mine kontakter om at de ikke må svare på svindelbrevet. Jeg må også gjøre dem oppmerksom på at de nå kan bli utsatt for det samme, sier Lyngdal.

Fikk tilsvarende brev

Han tror nemlig svindelforsøket er resultat av en e-post han fikk fra en perifer Facebook-venn for et par uker siden.

– Jeg fikk en tilsvarende e-post fra en fjern Facebook-venn og skjønte umiddelbart at det måtte være svindel. Jeg slettet derfor e-posten og tenkte ikke noe mer på det. Men det at jeg i det hele tatt åpnet e-posten, kan ha gjort hacking av min konto mulig. Hvordan det skjer rent teknisk, aner jeg ikke, sier Lyngdal.

Gmail er et e-post-produkt fra Google. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Google Norge i et forsøk på å få en uttalelse. Men på grunn av ferieavvikling har ingen kunnet uttale seg.

Her er brevet:

”Håper du får dette i tide. På en tur til London, England, ble jeg frastjålet en bag med pass og personlige eiendeler i. Ambassaden lar meg fly uten passet mitt, men jeg må betale for en billett og hotellregninger. Uheldigvis for meg får jeg ikke tilgang til min bank. Jeg har vært i kontakt med banken min, men de trenger mer tid for å gi meg en ny tilgang. Jeg tenker nå å spørre om du kan låne meg noen penger som jeg betaler tilbake straks jeg kommer inn i banken. Jeg trenger virkelig å komme med på det første mulige flyet. Jeg kan viderebringe deg detaljer om hvordan du kan betale meg. Jeg venter på ditt svar.

Tiggerbrevet fra eposten til Lars Erik Lyngdal