KRISTIANSAND: Statsadvokaten ba om at 18-åringen dømmes til seks og et halvt års fengsel for sin rolle i overfallsvoldtekten i Baneheia natt til 26. juni i fjor.

Smertefullt og nedverdigende

— Tiltalte var med på denne voldtekten fra første stund. Fornærmede ble utsatt for grov vold og hun opplevde dødsangst. Det var et grovt seksuelt overgrep som var smertefullt og nedverdigende, sa Rullestad-Jansen i sin prosedyre i Kristiansand tingrett.

18-åringen har tilstått å ha vært til stede under voldtekten, men nekter for å ha medvirket til den. Han har pekt ut en 19 år gammel kamerat som gjerningsmannen. Kameraten er allerede dømt for overgrepet.

— De to samarbeidet og tiltaltes bidrag var nødvendig for å utføre det seksuelle overgrepet. Jeg finner derfor ingen grunn til å skille mellom de to når det gjelder straffeutmåling, sa Rullestad-Jansen i sin avslutningsprosedyre.

Strafferabatt

18-åringens forsvarer, Svein Kjetil Lode Svendsen, ba retten om å behandle 18-åringen på mildeste måte.

— Han har langt på vei forklart denne hendelsen slik den fant sted, sa forsvareren.

Lode Svendsen la ikke skjul på at overfallsvoldtekten var brutal. Han mener likevel at en straff på seks og et halvt år er for strengt.

— Korrekt straffenivå vil være mellom fire og fem år.

Han viste til at 19-åringen som skal ha utført selve overgrepene ble dømt til ti års fengsel for denne og to andre voldtekter. Det, pluss at 18-åringen har pekt ut 19-åringen, mener forsvareren tilsier en mildere straff.

Uenig om medvirkning

Lode Svendsen la til at det ikke er innlysende at 18-åringen kan dømmes for medvirkning. 18-åringen har hevdet at han trodde de skulle rane kvinnen. Dersom han frifinnes for medvirkning til voldtekt mener forsvareren han bør dømmes til ett og et halvt års fengsel for ran og tvang.

Aktor mener derimot 18-åringen utvilsomt er skyldig i medvirkning.

— Psykisk medvirkning er også straffbart. I noen tilfeller er det også medvirkning dersom man unnlater å foreta seg noe. I dette tilfellet har tiltalte medvirket fysisk, psykisk og ved å unnlate å foreta seg noe, sa Rullestad-Jansen.

Ba om oppreisning

Hun la til at det uansett er offerets forklaring som må legges til grunn. Hun har forklart at hun ble holdt fast av den ene mens den andre dro av henne klærne.

Kvinnens forklaring støttes også av at det er funnet dna fra 18-åringen på oversiden av kvinnes hender.

Bistandsadvokat Monica Haugedal ba på vegne av sin klient om at den tiltalte dømmes til å betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning.

— Hun har vært sterkt preget av voldtekten. Som vi har hørt i retten har hendelsen sterkt forringet hennes livskvalitet, sa Haugedal.