Mens en rekke kommuner, deriblant Risør og Vegårshei, har sagt nei til å delta i prosessen som kan føre til salg av aksjer i Agder Energi, råder det en positiv innstilling i Tvedestrand.

Under et ekstraordinært kommunestyremøte tirsdag kveld, gikk et stort flertall (22 mot 7) inn for å delta i salgsprosessen, som ledes av Kristiansand kommune.

Da Tvedestrand kommunestyre i vår for første gang tok opp mulighetene for å selge seg ned i nyfusjonerte Agder Energi, var SVs Marit Aass den som klarest ga uttrykk for at dette ville hun neppe kunne gå inn for. Under tirsdagens kommunestyremøte gikk også Senterpartiets fire representanter samt Arbeiderpartiets Geir Løvdal i mot å delta i en salgsprosess nå.Umulig å regne seg frem

Per Tveite (Sp) fremmet mindretallets motforslag. Han påpekte at dette er en sak som inneholder mange elementer, og at det ikke er mulig å regne seg fram til hva som er best å gjøre.

— For det første har Tvedestrand ingen aksjer å selge før voldgiftsdommen er klar, sa Tveite, og ramset opp flere kommuner som har sagt nei til å vurdere salg av kraftaksjer.

Han påpekte dessuten at signaler fra forrige ukes eiermøte i Aust-Agder Energi går ut på at kommunene kan vente et formidabelt utbytte neste år.

— Tvedestrand har utsikter til å få et utbytte på rundt 8,4 mill. kroner. Dette er penger økonomisjefen kan sette rett inn i kommunebudsjettet for 2001, sa Tveite.

Veteranen vektla også at konklusjonene fra konsekvensutredningen som er igangsatt av Agder Energi bør være på bordet før kommunen tar stilling til hva den vil gjøre videre.Flere kort på bordet

Varaordfører Jan Dukene var langt fra enig. Han presiserte at selv om Tvedestrand sier ja til å delta i salgsprosessen, innebærer dette ingen forpliktelse til å selge.

— Det vi nå sier ja til, er å få belyst saken bedre - få flere kort på bordet, og ikke minst få vurdert verdien av kommunens eierandel. Senterpartiets innspill forundrer meg ikke, men i motsetning til Tveite har jeg vanskelig for å tro at kommunene skal få et et utbytte som er høyere enn overskuddet i selskapet, sa Dukene.

Geir Løvdal, som ba om gruppemøte før han var klar til å avgi stemme, mente imidlertid at å si ja til å vurdere salg, er ensbetydende med å selge.

— Bordet fanger. Sier vi ja nå, mener jeg at vi har kjørt løpet. Og selger vi, forventer jeg at skolesaken kommer opp igjen, sa Løvdal bestemt.Prisen avgjør

Partikollega Olaf Trysnes, som er en av dem som har sittet i ad hoc-utvalget som har hatt som oppgave å forberede et eventuelt salg av kraftaksjer, var ikke enig. Arbeiderpartipolitikeren understreket at å delta i prosessen åpner for å kunne selge.

— Det betyr imidlertid ikke at vi må selge. Prisen vil avgjøre. Dersom den for eksempel ligger under bokført verdi, vil jeg anse det som uaktuelt å gå inn for et salg, sa han.Spørsmål om sikkerhet

Heller ikke Høyres Erling Holm hadde forståelse for Løvdals synspunkter.

— Det er ikke salg vi diskuterer, men om vi skal undersøke i markedet hva kommunens portefølje er verdt. Det dette i realiteten dreier seg om er sikkerhet - hvordan vi skal sikre verdiene for kommunens innbyggere best mulig.

— Jeg forstår ikke de som ikke vil ha korta på bordet. Etter mitt syn er det en helt uansvarlig holdning, sa Holm, som kommenterte mindretallets ønske om å beholde hele aksjeposten i Agder Energi slik:

— Ikke en gang den råeste spekulant ville finne på å samle alle aksjene i ett selskap.

Også rådmann Jarle Bjørn Hanken påpekte at det ikke er snakk om å selge for enhver pris.

— Jeg vil selvsagt ikke anbefale å selge dersom prisen er lav. Vi trenger slett ikke si B, selv om vi nå sier A, sa Hanken, som mener eierstriden i Aust-Agder Energi kan være løst før kommunen blir nødt til å ta den endelige avgjørelsen om salg eller ikke.Industrielle eiere

Ordfører Torleif Haugland har hele tiden stilt seg positiv til å vurdere et salg. Han mener Agder Energi er tjent med at det kommer inn langsiktige industrielle selskaper på eiersiden, og frykter at kommunene som stiller seg utenfor salgsprosessen vil oppleve at deres aksjepost synker i verdi.

— Dersom Kristiansand selger sin del, vil de øvrige kommunene sitte igjen med eierandeler som er langt mindre verdt. Derfor er det viktig at Tvedestrand er med på dette løpet, sa han blant annet.Kontakter Kristiansand

Etter tirsdagens kommunestyremøte kan ordføreren gi beskjed til rådmann i Kristiansand, Erling Valvik, om at også Tvedestrand vil vurdere salg av deler av sin eierandel.

I kommunestyrevedtaket ligger det en forutsetning om at dersom eierspørsmålet i Aust-Agder Energi ikke avklares i løpet av høsten, må kommunene som ønsker å gå videre i prosessen få opsjoner på salg av andeler i Agder Energi.Millionbeløp

Når de som styrer salgsprosessen har fått oversikt over aktuelle kjøpere og hvilken pris det er mulig å oppnå, skal kommunene ta stilling til om de ønsker å selge. Da må de også bestemme hvor mange aksjer det er aktuelt å legge ut for salg. Innen 1. november ønsker Kristiansand å ha oversikt over totalt salgsvolum.

Tvedestrands eierandel i Agder Energi er trolig verdt rundt 400 millioner kroner. Flere av kommunene som nå deltar i salgsprosessen har uttalt at det kan bli aktuelt å selge rundt 30 prosent av A-aksjene. For Tvedestrands del vil det i så fall kunne bety at kommunen kan håve inn over 100 kraftmillioner.

Dersom det går mot salg, vil den neste oppgaven til lokalpolitikerne være å finne ut hvordan en slik formue best kan forvaltes.