Men etter det vår avis kjenner til har Arbeiderpartiet problemer med å svelge en slik løsning.

Bystyret har tidligere sagt nei til salg av energiaksjer. Men politikerne har heller ikke vært villige til å innføre eiendomsavgift, og enkelte partier har sågar programfestet dette som et slags prinsipp. Men nå er det ikke lenger tid for prinsipper. Kommunens gjeld øker betydelig i år og neste år, som et resultat av gjennomføringen av eldreplanen, og for å få balanse i regnskapet i 2002, må det iverksettes en del tiltak.Alternativer

Flere politikere, bl. a. tidligere ordfører Laila Skarheim, har trodd at man nok ville kunne klare å spare seg ut av problemene. Men nå begynner virkeligheten å sige inn. En kommune som Risør ¿ som allerede er nede på et minimumsnivå når det gjelder tjenestetilbudet ¿ kan nok spare noen kroner "histen og pisten", men ikke 11-14 millioner kroner som det nå er snakk om de nærmeste fire årene.

Rådmannen har selv listet opp tre alternative løsninger. Alternativ en går ut på at det innføres eiendomsskatt på verker og bruk (næringslivseiendommer) fra 2001. Dessuten må alle etater og avdelinger i kommunen kutte 5% i sine nettoutgifter. Kombinasjonen eiendomsskatt og 4% kutt, vil gi balanse ( og vel så det) i regnskapet i 2001, 2003 og 2004. Alternativ to går i korthet ut på å selge 1/3 av aksjene i Agder Energi. Det vil gi kommunen 82 millioner kroner ¿ penger som kan plasseres med avkastning på 6,5%. Årlig vil dette gi 5,33 millioner kroner. Men likevel må en kutte en del driftskostnader.

Alternativ tre er salg av samtlige aksjer i Agder Energi. Da vil kommunen få en årlig inntekt på vel 16 millio0ner kroner i form av avkastning. I tillegg kommer så nærmere 3 millioner i renter fra lån til Agder Energi, slik at de totale inntekter er oppe i vel 19 millioner kroner. Det er 12.2 millioner mer enn det man kan påregne å motta i dagens situasjon.

Rådmannen konkluderer med å anbefale alternativ 1, altså eiendomsskatt i kombinasjon med 4% kostnadskutt i 2002.Belastning

Men mye tyder på at bystyret vil lande på alternativ to eller tre. Dette fordi salg av aksjer i Agder Energi er langt mindre belastende rent politisk enn å innføre nok en skatt. Folk i i Risør synes de allerede i dag betaler nok for kommunale tjenester. For de nyetablerte, og for minstepensjonistene er heller ikke nye skatter noe godt signal. Det er denne gruppen som rammes nok en gang.

Politikerne har heller ikke særlig lyst til å redusere det kommunale tjenestetilbudet. Det er ikke mer omfattende enn det bør være. På de fleste områder ligger Risør faktisk nede på minimumsløsninger.

Men selv ikke aksjesalg hindrer kutt i driftsutgifter. Men man kan utsette bruken av sparekniven til 2004. Men da må det kuttes 4.5 millioner kroner. Men som en av formannskapets medlemmer uttrykte det: ¿Den tid, den sorg, og mye kan ha endret seg på de årene.¿

Når det gjelder neste års budsjett, så er det ikke særlig dramatisk. Man opprettholder stort sett dagens tilbud takket være oppsparte midler.

Formannskapet skal behandle budsjett og økonomiplan tirsdag. Bystyret får saken på bordet 7. desember.