Årsaken til helomvendingen er naturligvis at de aller fleste Agder-kommuner har gått inn for salg etter at Gjerstad kommunestyre fattet sitt vedtak:

¿ Det ville være uhyre dumt og fryktelig dyrt for oss å bli sittende igjen med Svarteper, sa ordfører Kjell Arild Haugen som lanserte forslaget i formannskapsmøtet tirsdag.Ny situasjon

Haugen mente at det har oppstått en ny situasjon siden kommunestyret sist behandlet denne saken:

¿ Tingene har forandret seg. Vi er nødt til å forholde oss til at de fleste eierne i Agder Energi AS vil selge sine aksjeposter, sa han bl.a.

Ordføreren har tidligere rettet sterk kritikk mot Kristiansand som inviterte de øvrige eierne med på en salgsrunde. Tirsdag tok han opp denne tråden igjen:

¿ Kristiansand har aldri lagt skjul på at de ville selge dersom det ble noe av fusjonen. Jeg er imidlertid skuffet over de andre kommunene på Agder som følger etter. Nå rammer denne kritikken oss selv, men vi er altså nødt til å henge med på lasset. Hvis ikke, vil vi tape millioner.Gulrota for stor

¿ Kommunene hadde klare mål med fusjonen. Nemlig å skape et stor-selskap på Agder der kommunene hadde styringen. Men gulrota om salg og frigjøring av verdier har altså blitt for stor. Det er synd, men ikke desto mindre et faktum, sa Haugen som ga uttrykk for et lønnlig håp om at kommunene ikke selger mer enn 1/3 av sine aksjeposter:

¿ Da vil kommunene likevel sitte igjen med aksjemajoriteten i selskapet. Etter mitt syn er det viktig for hele Sørlandet å beholde styringen i et så tungt selskap, mente han.

Dette blir også presisert i formannskapets enstemmige vedtak der de øvrige kommuner blir oppfordret til ikke å selge mer enn 1/3 av aksjeporteføljen.Feil vedtak

Krf´s Nils Audun Gryting erklærte seg enig og sa at utviklingen nå tvinger Gjerstad til å følge etter de øvrige eierkommunene:

¿ Med det som har skjedd siden, fattet kommunestyret et feil vedtak da saken var oppe sist. Verdien av de aksjene vi blir sittende igjen med, vil nemlig bli begrenset, sa han.

Ap´s Elsa May Masdalen var glad for ordførerens initiativ med å ta saken opp på nytt og sa at kommunestyret var for raske med å avvise salg sist.

Høyres Kerstin Flaten tilhørte kommunestyrets mindretall som ville selge:

¿ Jeg regnet faktisk med at saken ville komme opp på nytt. For meg er det viktig at vi forvalter arvesølvet slik at både vår og kommende generasjoner får glede av det, sa hun bl.a.20 % forskjell

Sp´s Odvar Voie Eikeland var slett ikke forlegen over å skifte mening i saken:

¿ Det må vi bare gjøre når forutsetningene har endret seg radikalt. Det er snakk om en verdiforskjell på 20 % mellom en strategisk aksjepost og salg av aksjer på et senere tidspunkt, sa han.

Nå er det opp til kommunestyret å strø sand på formannskapets helomvending, og det kommer ganske sikkert til å skje. Samtidig understreker rådmann Nils Korshavn at det samme kommunestyret raskest mulig må ta stilling til salgspris og hvor stor andel av Gjerstads aksjeportefølje som skal selges.

¿ Like viktig er det at kommunestyret tar en prinsippdiskusjon på hvordan salgssummen skal forvaltes, sier Korshavn.

Verdt 565 millioner

Agder Energi AS er i dag priset til 15 milliarder kroner. Med en eierandel på 2,30 og 1,44 %, betyr det at Risørs og Gjerstads andel er verdt svimlende 565 millioner kroner.Ved et eventuelt salg, kan midlene i følge rådmann Nils Korshav tidligst bli frigjort høsten 2001. For politikerne blir den største utfordringen utvilsomt ikke å begynne å spise av kaka umiddelbart.

For Risørs del skiller det rundt 35 millioner kroner på verdien av aksjene mellom den såkalte eiermodellen og utbyttemodellen. Hvilken modell som skal legges til grunn, blir avgjort i voldgiftssaken neste år.

Hvis eiermodellen legges til grunn, eier Risør 2.07 % av Agder Energi. Det tilsvarer 306 millioner kroner. Legges utbyttemodellen til grunn, er eierandelen 2,30 % som tilsvarer rundt 340 millioner kroner.

Gjerstads andel etter utbyttemodellen er 1,44 %, og det tilsvarer 225 millioner kroner.